50 кухненски съвета за по-здравословно готвене
Яжте сурови плодове и зеленчуци
Те са много по-полезни за здравето отколкото онези, третирани с топлина. Освен това съдържат доста целулоза, която подобрява храносмилането и абсорбира токсичните елементи.
Пийте повече вода
Един възрастен трябва да пие по 1,5 – 2 литра вода всеки ден. Тя ускорява метаболизма и прочиства организма. Избягвайте дехидратацията.
Яжте сезонни плодове и зеленчуци
Тогава те съдържат най-много полезни съставки.
Яжте за последно 3-4 часа преди лягане
Тялото ви се нуждае от почивка през нощта. Затова не е хубаво да натоварвате стомаха си с храна, която е трудна за храносмилане. Вечеря, изядена 3-4 часа преди лягане, ще бъде обработена лесно от организма ви.
Гответе ориз със зелен чай
Знаете ли, че оризът може да се приготви и със зелен чай, не само с вода или мляко? Пробвайте, ще се изумите от крайния резултат.
Яжте червено месо с авокадо
С този пълен с витамини продукт месото ви ще бъде много по-здравословно и леко за хапване.
Сезонно броколи с горчица
Броколито съдържа витамин B, а горчицата ще ви помогне при храносмилането.
Приготвяйте си смутита
Те са най-лесния начин да получите дневната си доза витамини. Развихрете въображението си. Можете да ползвате мляко или йогурт в комбинация с всякакви плодове и зеленчуци.
Замразявайте зеленчуците
Замразените зеленчуци запазват голяма част от витамините и минералите си. Можете да ги държите във фризера за дълги периоди от време.
Търсете здравословни заместители на захарта
Например мед. Но не го нагрявайте. Медът губи полезните си съставки при високи температури. Т.е. не го добавяйте към вашата чаша чай.













