Никога не казвайте: „Това няма как да ми се случи!“ Със сигурност и човекът, на когото му се случва, някога си е мислел същото. Вместо това опитвайте се да разширявате знанията си за света, защото не знаете кое и кога може да ви помогне да оцелеете. Подбрали сме за вас 7 напечени ситуации, в които е добре да знаете как да постъпите. Понякога това може да спаси живота ви.

1. Ако сте насред нищото и без вода.

Един от най-сигурните и лесни начини да се сдобиете с вода насред дивата природа е като съберете роса.

Намерете място, където има роса, за предпочитане поле. Най-подходящото време за събиране на роса е рано сутрин. Съберете росата с някакъв абсорбиращ материал като тениска и я изсипете в някакъв съд.

Така ще можете да съберете достатъчно количество, което да изпиете.

2. Ако тиганът ви пламне.

Най-лошото, което можете да направите в тази ситуация, е да излеете отгоре вода! Не го правете! Ще предизвикате експлозия и кой знае какво още. Вместо това потърсете капак и просто „задушете“ пламъците. Не местете тигана веднага, а изчакайте, докато се охлади.

3. Ако се налага да запалите огън на открито във ветровит ден.

Тази ситуация изглежда като истинско предизвикателство, но следните стъпки ще ви улеснят:

1) опитайте се да намерите място, което да е на завет;

2) претърсете околността за сухи съчки, тръни, слама или клонки, с които да разпалите огъня;

3) съберете ги на купчинка материалите. Най-тънките поставете най-отгоре. Направете конусовидна структура от клони около тях, след което добавете пръчки, а да укрепите структурата;

4) запалете, като използвате мазна хартия и се обърнете на страната, откъдето духа вятъра.

4. Ако колата ви се развали на средата на пътя.

Ако ви сполети тази беда, докато сте далече от дома или се намирате посред нищото, нощ е и нямате обхват на телефона, можете да направите няколко неща, които да подобрят положението ви:

1) опитайте се да се обадите чрез спешните повиквания на някоя служба, която би могла да ви изпрати пътна помощ;

2) ако не, пригответе се да прекарате нощта в колата си: затворете добре вратите и прозорците, за да запазите топлината;

3) изчакайте, докато се съмне, и се опитайте да спрете някого на пътя. Не се отдалечавайте от пътя;

4) на сутринта, ако имате представа къде се намирате, тръгнете пеша към най-близката бензиностанция или населено място, за да потърсите помощ.

5. Ако спре токът за продължително време и нямате свещи.

Представете си, че има голяма авария и се налага няколко часа да останете без ток, като на всичкото отгоре нямате и свещи. Не се отчайвайте – не е нужно да прекарате времето в мрак. Вместо това можете да си направите сами свещи:

* от масло – отрежете едно голямо правоъгълно или квадратно парче масло, пъхнете в дупчица в средата фитил и го запалете. Сложете го в голяма стъклена чаша и ще си осигурите поне час светлина.

Цветелина Велчева

Bright Side