Възможно ли е да навлезем дълбоко в дебрите на мозъка си и да разберем кои инстинкти ръководят решенията ни и защо възприемаме света по даден начин? Оказва се че, да. Вижте следните 5 психологически ефекта, които обясняват много от човешките реакции.

Защо големите очаквания създават нова реалност?

Ако вярвате в нещо, то рано или късно ще се случи. Това е така нареченият "Ефект на Пигмалиона", който е изследван от психолога Робърт Розентал. За да го потвърди, той прави следният експеримент в школата си: В началото на учебната година показал на преподавателите списък на учениците с най-високи резултати на тест за измерване на IQ. Списъкът обаче не отговарял на действителността – имената в него били избрани на случаен принцип. В края на учебната година точно тези ученици показали много по-високи резултати от останалите.

Проектираните от Розентал очаквания на преподавателите към учениците от списъка били по-високи и именно тези големи очаквания създали нова реалност. Психологът обяснява резултата от експеримента си с думите, че това, което даден човек очаква от друг, е напълно възможно да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

Защо сме по-харесвани, когато допускаме повече грешки?

Хората, които се стремят да са безгрешни, са доста по-малко харесвани от тези, които не са перфекционисти. На какво се дължи това? Логично е, грешките ни правят по-човечни, докато съвършенството ни дистанцира от останалите, създавайки ни дразнещо излъчване на непобедимост. Тук става въпрос за така наречения "Ефект на провала", който е научно проверен от психолога Елиът Арънсън. В проведения от него експеримент доброволците слушали записи на хора, които играят във викторина. На моменти в записите се чувало как някои от участниците изпускали чашите си с кафе. Доброволците в изследването посочили единодушно, че най-симпатични са точно тези, които разливали кафето си.