Независимо от какво са предизвикани, понякога изглежда, че мрачните мисли просто не излизат от главата ни. Облачното време и купищата нерешени проблеми помагат на лошото настроение да ни оплете в капана си. А то с нищо не помага за решаване на проблемите. Ето няколко начина да се справим с него, в зависимост от ситуацията. 

Две минути разсейване

Много от нас зациклят с часове, като проиграват отново и отново неприятни сцени, случили се преди дни, седмици или дори месеци. Когато разстройващият филм започне да се прожектира в ума ви, използвайте техники за разсейване, които ще намалят интензивността и честотата му. Проучванията показват, че дори две минути разсейване (колкото за една кръстословица или бърза игра) са достатъчни, за да се прекъсне тревожната мисъл и да се подобри настроението.

Ще си спомняте ли това след една година?

Докато препускаме през натоварения делник, дребни дразнения като надписана сметка за телефон, развален уред или проблем с паркирането, се преувеличават многократно и убиват настроението ни. За да го възстановите, опитайте да погледнете нещата в перспектива и да видите голямата картина. Незаменим инструмент в случая е следният кратък въпрос: Ще си спомняте ли това след една година? Ако не, не си струва да се ядосвате. За да се балансират настроението още повече, се опитайте да си припомните 5 важни неща, за които сте благодарни

Направете план

Нерешените задачи носят със себе си тревога потиснатост. Не е нужно да изпълните всяка една от тях, за да се почувствате по-добре. Изследвания са установили, че дори да си изработите план за справяне със задачите е достатъчно за премахване на психичното напрежение и подобряване на настроението. Решете кога ще се заемете със задачата, сложете напомняне на телефона си или свършете малка част от работата, и да вижте как ще се почувствате по-добре.

Съсредоточете се върху нещата, които са във ваши ръце

Може да се притеснявате за предстоящото състезание, презентация или важен изпит с дни и дори седмици по-рано. За да се измъкнете от тази фиксация, се съсредоточете върху нещата, които са във ваш контрол. Засилете тренировките, създайте си подкрепа сред колегите си, като оценявате и насърчаване на работата им (което ще ги направи по-склонни да подкрепят вашите усилия), или си направете подробен план за учене, което ще намали страха от провал и лошите настроения, които вървят с него. И най-важното: не забравяйте, че едно представяне не определя вашата стойност.

Обадете се на приятел

Случва се така да ни завърти животът, че да пренебрегнем емоционалните и социални нужди, които имаме, и да започнeм да се чувстваме изолирани от хората около нас. За се справите с това чувство, обадете се на някой близък човек или си починете и поиграйте с домашния си любимец. Изследвания са установили, че дори кратките разговори с познати могат да подобрят настроението ни.

Източник: Psychology Today