Човешката душа е като айсберг: видима е съвсем малка част от нея. Големите тайни на нашата душа са скрити дълбоко. За да разкрие човек светлите и тъмните страни на  съществото си, понякога е нужен цял един живот. Има ситуации, в които се изненадваме от самите себе си – точно когато си мислим, че се познаваме наистина добре.

Но дори ако душевният ни живот е сложен и неразгадаем, има определени сходства, които споделяме всички. Всеки може да наблюдава тези закони и механизми у себе си и да ги потвърди. Следните психотрикове са всичко друго, но не и „кухненска психология“, защото са  проверени във всекидневието:

1. Край на хъркането

Хъркащите половинки в леглото могат да ви съсипят съня и да ви изкарат извън нерви. Когато партньорът ви хърка толкова силно, сякаш се кани да засмуче възглавницата, може да помогне следният психологически трик: потропайте няколко пъти по нощното шкафче или таблата на леглото. Това внушава на спящия мозък, че някой чука на вратата. Така заспалият не се събужда, но поне за кратко хъркането престава.

2. Добър слушател

Да умееш да слушаш не означава само да мълчиш и да кимаш учтиво. Когато някой ви разказва нещо, трябва да го изслушате, вместо веднага да насочите разговора към себе си. Например може да му зададете някой допълнителен въпрос – така ще демонстрирате интерес и ще спечелите симпатии. Разбира се, някои хора приказват като картечници и невинаги имате търпение да се концентрирате върху монолозите им. Но ако искате да създадете у такъв дърдорко усещането, че го слушате в захлас, без действително да възприемате думите му, използвайте следния психологически трик: фокусирайте погледа си върху една точка между веждите му. Така ще създадете у събеседника си илюзията, че го гледате право в очитe, и спокойно може да се отдадете на собствените си мисли.

3. Чувството за вина е водоразтворимо

„Измивам си ръцете“, казва човек, когато иска да покаже, че съвестта му е чиста. Но в този израз има повече смисъл, отколкото предполагаме. Така например психолозите са открили връзка между телесната и душевната хигиена. Участниците в един експеримент били помолени да опишат някаква ситуация от миналото си, в която са се държали или безукорно, или осъдително от морална гледна точка. След това им предложили или възнаграждение, или възможност да си измият ръцете. От онези, които си спомняли срамна случка, повечето избрали измиването. Изследователите допускат, че тази психологична връзка между телесната чистота и чистата съвест може да е от религиозен характер.

4. Подражаването е симпатично

„Само маймуните подражават“ – децата често чуват това, когато имитират други хора. А при това всички, било млади или стари, са майстори на имитациите. Всъщност ние постоянно копираме поведението на другите, макар и в повечето случаи несъзнателно. Това се отнася до поведенчески модели като прозяване, почесване или бъркане в носа и по-изискани жестове като усмивки или примигване. Феноменът се нарича „ефект на хамелеона“ и навярно изпълнява важна социална функция: по този начин се опитваме да покажем съпричастност и да се приобщим към средата.

5. Успокояващо дишане

Един от аспектите на „ефекта на хамелеона“ се оказва много полезен: когато някой близо до вас получи паническа атака, можете да му помогнете, като вдишвате и издишвате дълбоко и равномерно. След малко потърпевшият ще започне несъзнателно да нагажда дишането си към вашето и постепенно ще се успокои. Впрочем, синхронизира се не само дишането на хората. Учените са установили, че при влюбени двойки се уеднаквяват дори ударите на сърцето.

6. Мириши, за да ти дойде акълът

Учениците и студентите най-добре познават проблема: зубрят до побъркване за класна работа или изпит, а щом се опитат да си припомнят материала, мозъкът им стачкува. За да се справят с блокажа, трябва да се доверят на носа си в буквалния смисъл. Така например докато учите и дори по време на изпита сложете до себе си кърпичка, напоена с ободряваща есенция (лимон или мента). Миризмата не само ще повиши концентрацията ви, но ще ви помогне да си спомните по-успешно наученото. Доказано е, че когато свързваме дадена информация с определено ухание, по-лесно я извикваме в паметта си.