1. Хапвате сладки (или пикантни) храни малко преди времето за лягане

Всички обичаме десертите (в края на краищата сме хора, не чудовища!), но за съня ви може да се окаже пагубно, ако ядете сладко малко преди лягане. Изследване, публикувано в „Джърнъл ъф Клиникъл Слийп Медисин“, установи, че повърхностният, неспокоен и прекъснат сън често се дължи на консумацията на храни, богати на наситени мастни киселини и захар. Пикантните лакомства преди да си легнете също не са препоръчителни, защото причиняват киселини (извинявай, чипс, не тази вечер!). По повод на това кога да приемате последното си за деня хранене нутриционистът Саманта Касети обяснява, че яденето малко преди сън е твърде вероятно да наруши нощната ви почивка. „Ако се будите периодично през нощта и не се наспивате добре, на другия ден няма да сте в състояние да функционирате пълноценно“, казва Касети и съветва да вечеряте най-малко два часа, преди да се пъхнете между завивките.

2. Изпивате една чаша вино в повече

Всички знаем за ползата от една-две чаши червено вино преди лягане. Но всичко, което е над това количество, ще наруши цикъла сън-бодърстване. Алкохолът може и да помага за по-лесно заспиване, но заедно с това се отразява върху качеството на съня, като намалява фазата на бързите очни движения (REM сън). Ако смятате да консумирате алкохол, най-добре обърнете една-две чашки около времето за вечеря, за да може тялото да го метаболизира, преди да се отправите към спалнята.

3. Вземате гореща вана или душ преди лягане

Кисненето в гореща вода може и да звучи като чудесен завършек на дългия ден, но си помислете добре, преди да сипете пяната във ваната. Експертите от Националната фондация за сън са категорични, че тъй като вътрешното ни тяло понижава температурата си с няколко градуса преди лягане, подготвяйки го за спокоен и отморителен сън, горещата вода вечер по-скоро ще ни разсъни и ободри, вместо да ни приспи. Затова пропуснете мехурчетата във ваната или пък им се наслаждавайте по-рано вечерта.