Когато ни заболи нещо, сме свикнали да се оплакваме, да споделяме, да търсим съмишленици,  да търсим помощ, да ходим на лекар. Когато ни заболи сърцето, преглъщаме. Чакаме да мине от само себе си, затваряме се. А много често, когато боледува душата ни, после се разболява и тялото.

Вижте кои са 10-те признака, че сте психически и емоционално изтощени.

1. Лесно се дразните. Някой ви казва дори само една дума накриво, а вие сте готови да направите от това цял скандал.

2. Безразлично ви е. Някой споделя важни за него неща, но вие почти не реагирате. Не се интересувате от радостите или проблемите на другите. Нищо не ви трогва.

3. Лесно се обиждате. Приемате и най-простата забележка като обида и се чувствате наранени. Реагирате остро и лесно се карате с хората.

4. Чувствате се демотивирани. Нямате желание да се развивате, не проявявате никакъв интерес към занимания, които преди са ви носили удоволствие. Нищо не ви радва.

5. Чувствате се откъснати от реалността. Имате чувството, че сте в някаква безтегловност – сякаш сте безучастен страничен наблюдател на собствения си живот.

6. Преживявате паник атаки. Изпитвате болезнено чувство на тревожност, безпокойство. В повечето случаи за това няма конкретна причина, но все пак това състояние ви измъчва продължително.

7. Избухливи сте. Най-голяма нетърпимост проявявате към най-близките си – постоянно правите забележки, заяждате се, започвате скандали.

8. Имате проблеми със съня. Ако всяка вечер или често заспивате много трудно или се будите постоянно, сънят ви е некачествен и накъсан, то определено имате нужда от помощ.

9. Избухвате в сълзи. Често и без причина започвате да плачете. Чрез сълзите се освобождавате от стреса, така че не е хубаво да ги задържате. Но ако избухвате в плач често и без особена причина, това означава, че организмът ви реагира на някакво постоянно усещане за неудовлетвореност и тъга.

10. Имате проблеми с храносмилането. Ако страдате от т.нар. „нервен стомах4, изпитвате чести неразположения, имате постоянни болки, то е твърде вероятно това да се дължи на стрес. За да не прерасне в нещо по-сериозно обаче, е нужно да си обърнете внимание.

Психическото здраве е необходимата предпоставка и за физическото ни здраве.

Цветелина Велчева