Тези дни много от моите клиенти ми казват, че са на ръба на прегаряне. Почти всички хора, с които разговарят, имат някаква своя версия на едни и същи оплаквания – те се чувстват по-натоварени и по-изтощени от всякога. Те работят по здраво и до по-късно и са подложени на допълнителен стрес заради пандемията от COVID-19 и всички последствия от нея.

Като професионален коуч част от моята работа е да науча клиентите ми как да се презареждат е енергия, когато имат чувството, че са изразходвали всичките си сили. Ето няколко съвета за тези моменти:

Дайте приоритет на здравето си

Вашето психическо и физическо здраве винаги трябва да бъде приоритет номер едно. За съжаление, когато сме подложени на стрес, ние често забравяме да се грижим за собственото си благосъстояние. Когато пренебрегваме здравето си, ние се понасяме по една спирала, която прави възстановяването на нашата физическа и психическа енергия все по-трудно с всеки изминал ден. В резултат на това ние губим фокус и не можем да подредим мислите си. Това е един изключително вреден цикъл, който за радост може да бъде прекъснат. Ако не искате да се чувствате изтощени, започнете да гледате на собственото си здравословно състояние като на приоритет.

Ограничете до минимум нагласите, които ви създават стрес

Всички имаме модели на мислене и действие, които допринасят за повишаването на нивата на стрес в нашия живот. Разберете от кои тип негативни мисли сте склонни да страдате и опитайте да намалите тяхното влияние. Например, ако сте перфекционист, поемете ангажимент да делегирате част от работата си, защото по този начин ще се откъснете от идеята си за контрол и съвършенство. Когато се отървете от задача, която сте стискали здраво с ръце, вие си отваряте място за други дейности и за неща, от които имате нужда.

Открийте най-добрия за вас източник на енергия

Всеки един от нас работи с различно „гориво“. За това е важно да знаете какъв е вашият източник на енергия. Ако например не можете да разграничите личния и професионалния си живот, трябва да изградите граници. Ако често работите до късно, трябва да си зададете конкретен час, в който да ставате от компютъра и да насочите вниманието си върху вашите близки и приятели. Възстановяването се постига по различен начин от всеки човек – някои ми клиенти тренират, други медитират, а трети готвят. Дайте си това, от което се нуждаете, за да си върнете енергията и да се почувствате по-добре.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: Мениджър Нюз