За интимните отношения е изговорено много: как да ги поддържаме или приключим по най-добрия начин, как да разговаряме с партньора, какво означава близостта и какво да правим при конфликти, така че да не се хванем за гушите. Свикнали сме обаче да приемаме  приятелствата за даденост. При това този вид връзки са много по-трайни от романтичните, по-неконфликтни (обикновено) и натоварени с далеч по-малко претенции към отсрещния (също обикновено). Но в приятелствата също се срещат препъникамъни като ревност, завист и обида. Важното е да ценим приятелствата си и да не ги смятаме за даденост, защото това не е така. Изброените по-долу пет неща всъщност са съвсем нормални за приятелствата, макар никой да не говори за тях.  

1. Върху приятелствата трябва да се работи

За съжаление е вярно: и между приятелите има добри и лоши моменти, недоразумения и, разбира се, понякога скарвания. Невинаги всичко е цветя и рози. Ето защо приятелството също изисква внимание и грижа, разбиране и съобразяване.

2. Радост и завист

Приятелката ви се премества с новия си съпруг в луксозна къща, кара скъпа кола и жъне успехи в работата. А вие? Все още живеете в студентската си квартира и не ви върви в любовта. Всъщност двете сте имали едни и същи мечти и сега се чувствате някак изоставена. Разбира се, радвате се за приятелката си, дума да няма. Всяко чувство си има своето оправдание и само защото и вие бихте искали да имате това, което има тя, далеч не означава, че щастието й ви се зловиди. А дали?

3. Конфликти и разочарования

Те са част от приятелствата. Въпросът е как да подхождаме към тях. Тук разковничето е самокритичност и диалог. А понякога и няколко дни ледено мълчание или споделена бутилка вино.

4. Привързаност

Невинаги се проявява еднакво силно през цялото време. Има периоди, през които се чувстваме по-близки, и такива, в които се нуждаем от малко дистанция.  

5. Слагане на край

Нормално е приятелството също да приключи в един момент. Понякога просто се отчуждаваме без видима причина, друг път поемаме по различни пътища или интересите ни вече не са еднакви. Важното е да не се разделяме с лоши чувства.