Нарцисистите привличат другите в началото, но емоционалната интелигентност е това, което ни помага в дългосрочен план, установява ново изследване.

Качества като емпатия, способност за контролиране не емоциите и инвестирането във връзката водят до по-добри приятелства – в крайна сметка.

Както пишат авторите на изследването:

„…комбинацията, която води до дългосрочна популярност сред себеподобните е ниска степен на нарцисизъм, съчетана с висока емоционална интелигентност.

Изглежда, че едно по-тихо и по-малко нуждаещо се его, съчетано със способност за възприемане, разбиране, използване и управление на емоциите, гарантира по-добри взаимоотношения в дългосрочен план.“

Но на пръв поглед нарцисистите са изключително привлекателни за другите. Тяхната самоувереност и артистичност привличат хората.

Да създадеш приятели за цял живот

За целите на проучването се измерват нарцистичните тенденции, както и емоционалната интелигентност на студентите. Участниците са проследени в продължение на месеци, за да проследи тяхната популярност в групата.

Резултатите показват, че тези, които се справят най-зле по отношение на приятелствата, са хората с най-ниска степен, както на нарцисизъм, така и на емоционална интелигентност.