Колкото и да ни се иска, "диета" не е вълшебна дума, която с магическа пръчка решава нашите проблеми с по-високото тегло. Точно обратното, ако не бъдете внимателни, може дори да допуснете грешки, които ще имат противоположен ефект, разказва Webmd.

За да видите какви са тези грешки и как може да ги избегнете, вижте тези съвети.

1. Разчитате на бързи диети

Много хора търсят начин как да свалят повече килограми за кратко време и намират решение в бързите диети. В резултат на това често консумират само грейпфрут или зелева супа. Намалявате дневните си калории под 1 000 и килограмите се топят. НО когато приемате толкова малко калории, карате вашия метаболизъм да се забави. Когато диетата свърши, тялото ви вече е свикнало да гори калориите по-бавно и обикновено това води до бързо връщане на омразните килограми.

2. Пропускане на закуска

Това да не закусваш може да изглежда като лесен начин да ограничите калориите, но резултатът може да бъде силен глад през останалата част от деня. Това може да доведе до хапване на крак в офиса или пък двойна порция на обяд и така калориите всъщност се увеличават. В същото време правилната закуска е богата на протеини и фибри, които могат да намалят глада ви през деня. Изследванията дори показват, че хората които закусват всяка сутрин имат по-добри шансове за поддържането на здравословно тегло.

3. Непредвиденото хапване

Ако сте сериозни към диетата си, вероятно следите под лупа предписаните дажби и калории. Но какво остава за онези хапвания между другото - парче торта на офисното парти, геврек в метрото или гъделичкащия сетивата ви аромат на шоколадов сладолед, когато някой приятел се храни до вас? Тези непредвидени хапвания могат да бъдат доста коварни, затова е добре да следите и техните калории.

4. По малко, но редовно

Докато безразборното хранене през деня със сигурност ще ви навреди, то ако влагате малко мисъл и си наложите избирателен режим, резултатите ще са положителни. Хората, които хапват по няколко малки порции на ден успяват да контролират глада си по-лесно. Периодичното хранене в малки дози поддържа метаболизма, особено ако храната е богата на протеини. Ядките са именно такава храна, която може да консумирате по-често.

5. А напитките?

Говорейки за спазване на режим, всички ние обикновено се сещаме за храненето. Не пренебрегвайте напитките, особено като имате предвид, че някои видове кафе и алкохолни коктейли съдържат по 500 и повече калории. Дори калориите в кутийка сода или чаша плодов сок имат значение. Още по-лошото е, че течните калории не ограничават глада и в резултат дори и да консумирате напитка с много калории, след това няма да ядете по-малко.