Манипулациите носят определена полза. Хората често прибягват до тях несъзнателно. Понакога самите те не могат да обяснят защо се случва това и защо го правят.
Освен това, както показва практиката, колкото по-близо сте до този човек, толкова по-трудно ще разпознаете, че сте манипулирани и ще можете да се противопоставите на това.

Семейният психолог Юлия Кузнецова  посочи петте най-чести манипулации в отношенията между мъж и жена.

1. Манипулация с любовта 

Често единият от партньорите може да окаже натиск върху другия, използвайки фрази като: „Ти, ако ме обичаше, щеше да направиш това и това ...“
Любовта в нашата култура често се свързва с необходимостта да жертвате нещо: време, интереси, социални контакти, вашия комфорт.
Именно тези културно обусловени идеи за това какво е „истинската“ любов тласкат някои да прибягват до манипулация, а други да й се поддават.

Какво да правя. За някой, който е свикнал да манипулира посредством любовта, е важно да се научи директно да заявява своите нужди на партньора си, като същевременно е подготвен за факта, че любимият може да реагира по свой начин, а не така както очаква.
За потърпевшите е важно да могат да чуят както нуждите на партньора си, така и да се съобразяват със своите собствени.
Когато и двамата знаят какво искат и могат да го съобщят директно. Така по-лесно ще се споразумеят и гарантирано всички ще спечелят.

2. Манипулации с настроението

Това често се проявява в конфликти: когато за един от партньорите стане трудно да сдържа агресията, той започва да обвинява другия за това. Например той казва: „Започвам да крещя, защото ти ме дразниш!“

Но факт е, че никой от нас не носи отговорност за чувствата на друг човек.
Живеем с илюзията, че можем да контролираме чувствата на другите. Много от нас са били научени на това като деца, когато родителите им са се карали и са ги обвинявали за лошото си настроение.

Какво да правя. Всеки, който е свикнал да обвинява партньора за силните си преживявания, трябва да погледне по-отблизо собствения си емоционален живот и да намери как може да регулира състоянието си. Това също е част от грижата за себе си, не само за партньора.
Важно е потърпевщият да следи появата на чувство за вина и да го анализира критично, като помни, че не може да носи отговорност за емоционалните реакции на други хора.

3. Манипулиране с модела за подражание

Това са прословутите митове: „една истинска жена трябва...“ или „един истински мъж трябва...“

Разбира се, няма нищо лошо жената да върти домакинството, а мъжът сам да се грижи за цялото семейство. Но само ако и двамата партньори се чувстват комфортно с този модел на отношения.

Какво да правя. Обсъждайте, изяснявайте, търсете начини за сътрудничество.
Открийте автоматичните прояви на това, какво е „правилно“, и изберете онова, което за вас е правилно и, с което искате да се съгласите. Определете също така и какво категорично не е подходящо.

4. Манипулиране с „емоционални взривове“

Има такъв сценарии – партньорите вместо да изяснят трудностите във връзката си, правят буйни скандали, последвани от също толкова бурни помирения.
Това се случва, защото силната любов предполага изключително силни чувства.
Но отношения, изградени на такава емоционална „люлка“, в дългосрочен план ще донесат разочарование и на двамата : те ги държат в постоянно напрежение, изтощават ги, причиняват страдание и рушат рушат най-важното - сигурността.

Какво да правя. Разберете какви ценности са важни за вас и какво трябва да има във връзката ви - сигурност, доверие, подкрепа? Драма и страст?
Как виждате връзката си – минало, настояще, бъдеще – и как можете да постигнете желания резултат.

Продължава на страницата на Новите родители