В последно време психолозите публикуват буквално хиляди статии за връзките и условията, от които зависи дали техния дългосрочен успех.

Тези открития помагат да разберем как да превърнем една връзка от „добра” в „страхотна”.

Следват четири съвета, подкрепени от научни изследвания, които доказано помагат на двойките да намерят щастие и удовлетворение:

1. Изразявайте възхищение и привързаност.

Много от нас знаят как да се сдобрят след скандал. Но ако правим тези същите неща, преди да има конфликт, изграждаме банка от положителни чувства, която ни помага да преминем по-лесно през трудните моменти.

Това се случва, когато изразяваме любовта си без повод. Неочаквано съобщения, дребна услуга, бележка на хладилника. Натрупването на тази „сметка” ни прави по-склонни да продолеем тенденцията да гледаме на партньора си негативно. Когато стресът ни прави раздразнителни, използваме нашия резервоар от положителни чувства, за да си прощаваме. Идеята е да се търсят начини да оценяваме партньора си и да изразяваме тези чувства - когато времената са добри.

2. Направете място за другия в ума си.

Животът ни е по-зает от всякога. Главата ни е пълна с имейли, есемеси и какви ли не сигнали. Децата ни искат вниманието, което заслужават. Но докато запълваме мозъка си с каква ли не информация, не осъзнаваме, че сме най-щастливи, когато запазим там място специално място за партньора си. Доволните двойки ни казват, че изпълват това пространство с важна информация за любимия човек - от ежедневни детайли, важни дати и любими храни, до по-дълбоки неща, които означават нещо за тях. Например, ако някоя песен напомня на партньора ви за специален момент от детството му, това знание става важна част от картата, която чертаете в главата си за него. Когато питате партньора си какво мисли за различни неща, или как чувства различни аспекти от живота, това показва, че ви е грижа и се интересувате от него. Двойките, които се обичат, пазят тези "любовни карти" и ги държат на преден план в умовете си.