Какъв искам да бъда, какво очаквам да постигна в живота? Такива въпроси мъчат предимно ученици от гимназията, както и студенти. Защото това е времето, в което обикновено кроим планове за бъдещето - тогава се набелязват целите, правят се важни избори. Но не всеки тийнейджър има ясни приоритети.

Мнозина се лутат, променят желанията си, раждат се различни идеи. Потокът от информация не само ги залива, а и ги манипулира, освен това са разсеяни, влюбени... И стремежът да разширят своите хоризонти и да научат нещо ново остава мъгляв и неясен.

За да се постигне някакъв осезаем напредък е необходимо обучението да се превърне в навик, смята Ирина Захарова в mel.fm. Как? Психологът Гретхен Рубин очертава насоките в книгата си "По-добре, отколкото преди".

1. Опитайте да се концентрирате над най-важното.

В делничната суматоха понякога е трудно да се замислим за наистина важните неща. Може да се отдадете на подобни разсъждения за минути, може да говорите с приятели за тях в продължение на часове. Във всеки случай, опитайте да си представите бъдещето не в общи линии, и колкото се може по-ясно.

Къде искате да бъдете след две години? Какви умения да развивате, за да се усъвършенствате и да се доближите до мечтата си?

2. Отделете време да мислите за малките неща.

Понякога хората се объркват, когато се замислят за грандиозни планове, затова е важно да се фокусирате върху малките стъпки, които можете да направите точно сега.

Какво може да научите днес, за да стане животът и обучението ви по-лесно утре?

3. Запитайте се: "На кого завиждам?"

Завистта е неприятно, но поучително чувство. Ако завиждате на някого, значи той притежава нещо, което и вие искате да имате.

Смятате ли, че завиждате на най-ученолюбивия в курса, или на този, който изобщо не учи, а се забавлява по цели нощи? Завистта ни помага да разберем как точно искаме да променим посоката, в която израстваме.

4. Осъзнайте какво точно искате да постигнете.

Цели като "да чета повече", или "да науча нещо ново" са твърде неясни. Формулирайте ги по-конкретно, за да се ориентирате за начина на постигането им. Например, вместо "да науча нещо ново" използвайте "всеки месец да посещавам най-малко два различни курса за обучение" или "да прекарвам по два часа всеки вторник в четене на статиите, които все отлагам за след седмица."

Точната формулировка помага да се разберете по-добре какво е нужно да се направи, и да предприемете следващата стъпка.

5. Следете своите навици.

Този контрол има наистина магически свойства. От изследване на доктора на психологическите науки Сергей Биков става ясно, че като следим поведението си, ставаме по-отговорни и общителни.

Контролът над нещата, които правите най-често, ще помогне да отстраните онези, които пречат, и да добавите такива навици, които ще улеснят развитието и новите ви умения.

Вижте продължението на страницата на Новите родители