Каква е тайната на щастливата и дълготрайна връзка? Психолози и експерти по взаимоотношенията от години търсят лек за любовните неволи. Макар и още да не сме намерили Свещения граал на здравословната връзка, учените са открили някои удивително точни признаци на процъфтяващите взаимоотношения - и някои от тях ще ви изненадат.

Ето три начина да откриете дали с вашия партньор сте на правилния път:

1. Внимание

Д-р Джон Готман, известен с работата си в областта на брачната стабилност, създава понятието за т.нар. "оферти за внимание."

В неотдавнашната си статия "Masters of Love" Емили Смит разкрива основната предпоставка на Готманoвите "оферти" и ролята, която играят в съвременните взаимоотношения.

Офертите дават възможност за два типа отговор - "отдръпване от" или "обръщане към" любовния партньор.

Например, ако една жена каже на мъжа си нещо, което за нея е важно или интересно, а той отговори с незаинтересованост и безразличие, на практика се отдръпва от нея.

Този тип поведение внушава липса на подкрепа и внимание - и е пагубно за връзката.

"Обръщането към" любимия човек при оферта за внимание създава сродство, което показва, че и двамата сте заинтересовани. Това утвърждаване на общуването и свързаността между двамата засилва и укрепва връзката.

2. Препирни

Противно на това, което мнозина си представят, дори "хубавата" връзка не е само цветя и рози. Всъщност, според последни изследвания, двойките, които се карат, но могат да разрешат конфликтите помежду си, имат по-голям шанс за дълготрайна връзка от партньорите, които никога не се карат.

Може да звучи нелогично, но помислете за алтернативата: двойките, който не се карат, задържат нещата в себе си, което води до натрупване на емоции и в крайна сметка, до по-експлозивни скандали.

Здравословното количество разправии позволява да тече отворена комуникация между двамата, независимо дали става дума за това как да сготвите обяда или къде да излезете вечерта.

Според Готман ключовият фактор за здравината на една връзка е честата и продуктивна комуникация. И изследванията сочат, че не тежестта на скандалите е това, от което зависи живота на връзката, а начинът на сдобряване. Игнорирането на караниците е един от най-лошите начини, по които една двойка може да се справи с неразбирателство, за което е ясно, че се нуждае от повече внимание.