Статистиката, която ще прочетете след малко, се отнася за САЩ. Но сами ще се убедите – шокиращите изводи в нея са общовалидни.

1. Шофирането в нетрезво състояние е причина за 1/3 от всички смъртни случаи по пътищата в САЩ, а и по целия свят.

2. Употребата на алкохол по време на шофиране е причинила смъртта на около 13 000 американци всяка година.

3. Средно в САЩ на всеки 40 минути някой загива по вина на пиян шофьор.

4. Трима от всеки десет американци, в даден момент от живота си са попадали в катастрофа, причинена от алкохолно опиянение.

5. Над 1,4 млн. водачи биват задържани годишно за шофиране в нетрезво състояние, под влияние на алкохол или наркотици.

6. Съгласно законите във всички американски щати, даден шофьор се смята за пиян, когато съдържанието на алкохол в кръвта му е или над 0,08 грама на децилитър (г/дл). Такава концентрация се постига при употреба на 4 чаши вино в продължение на час на празен стомах от 78-килограмов мъж. При жена с тегло средно около 64 килограма същият ефект се постига и от три чаши алкохол, изпити за същия интервал от време.

7. За пълното извеждане на алкохола от организма са нужни около 6 часа след употребата му.

8. Тъй като спиртът се разтваря в големи количества вода, щом постъпи в организма, той постига максимална концентрация в черния дроб, бъбреците и мозъка.

9. Дори при много ниски нива алкохол в кръвта като 0,02 г/дл, той може съществено да разстрои нормалните човешки реакции за време и да влоши способността за управление на автомобил. Вероятността от катастрофи се увеличава значително след ниво от 0,05 г/дл алкохол в кръвта, и се ускорява с още по-бързи темпове след 0,08 г/дл.

10. Рискът от катастрофа при водач със съдържание 0,08 г/дл алкохол в кръвта е 11 пъти по-висок в сравнение с напълно трезвен шофьор.

11. През 2007 година повече от половината пияни водачи, попаднали в транспортни произшествия със смъртен изход, са имали алкохол в кръвта от 0,15 г/дл, което е почти два пъти повече от пределно допустимата норма.

12. Катастрофите с пияни шофьори стават много по-често нощем, отколкото денем.

13. Около 75% от пътните произшествия със смъртен изход под влияние на алкохол се случват от полунощ до 3:00 ч. през нощта.

14. 35% от общия брой шофиращи в нетрезво състояние е от възрастовата група 21-24 года.

15. Почти 75% от пияните автомобилисти са били без предпазен колан по време на тежки катастрофи със смъртен изход.

Прочетете останалите фактi на сайта на Мениджър Нюз.