Има три вида емоции, които са много по-опасни за шофьорите от умората или разговорите по мобилен телефон и които често са поводи за инциденти на пътя. Това са тъгата, гневът и превъзбудата зад кормилото. Не сядайте зад волана ако ги чувствате, призовават учени. 

Шофьорите често чуват предупреждения, ако се уморят, веднага да спрат за почивка. Но според учените от Политехническия институт на Вирджиния емоционалното равновесие е много по-важно за безопасността на пътя, разказва "Дейли Телеграф".

Тъгата, гневът или възбудата зад кормилото увеличават риска от произшествие почти 10 пъти, а умората - три пъти, смятат те. Разговор по мобилния телефон удвоява риска от катастрофа. Установено е, че той не разсейва шофьорите повече от настройване на радиото или климатика. Отговарянето на телефонно позвъняване обаче увеличава риска шест пъти, а набирането на номер - 12 пъти.

Макар повечето родители да си мислят, че малкото дете на задната седалка също ги разсейва много, всъщност общуването с него намалява опасността от инцидент, продължават наблюдателите, цитирани от БТА. Що се отнася до храненето и гримирането зад кормилото, те не са чак толкова значим проблем. Нито път "танцуването".

Рисково за шофьорите е да пишат съобщения зад волана и да търсят информация в интернет. Тези дейности увеличават опасността от инцидент шест пъти.

Най-голям рисков фактор за шофьорите остава е пиенето на алкохол, или взимането на наркотик зад волана. Те увеличават опасността от катастрофа 35 пъти.

За изследването си учените са използвали видеокамери, с които са наблюдавали над 3500 души, докато шофират. Камерите са показали, че повече от половината шофьори правят нещо рисково всеки път зад кормилото.

Източник: Мениджър Нюз