Американски учени откриха защо възрастни хора, които шофират, често не преценяват добре пътната ситуация. Виновни са не очите, а определена част от мозъка, чиято функция отслабва.

А този мозъчен участък "скрива" движенията на далечно разстояние, за да увеличи концентрацията върху близките обекти. Така вниманието на пенсионера шофьор към околните коли, велосипеди и пешеходци се понижава, съобшава в. "Ди Велт".

Изследователите под ръководството на Дъдж Тадин от университета в Рочестър подтиснали временно работата на този участък на мозъка при доброволци и провели тестове.

От предишни проучвания е известно, че възрастните възприемат по-ярко от младите нещата, които се развиват на заден план, например пейзажа по време на път. Но досега не беше ясно кои мозъчни участъци имат пръст в това. Американците смятат, че причината е в средната темпорална област на зрителния център. Чрез транскраниална магнитна симулация те променили активността на този център.

Когато функцията му била нарушена, доброволците възприемали по-добре далечния фон. "Количеството визуална информация, което ни затрупва, е огромно - и мизъкът ни не е в състояние да я преработи цялата", обяснява Тадин. Затова мозъкът трябва да може да се концентрира върху важните неща - в случая с шофирането върху малките обекти на преден план, а не върху големите по-надалеч. А явно тази способност на в средната темпорална област намалява с възрастта.

Резултатите ще помогнат за изследването на някои психически заболявания, надяват се учените. Например на шизофрения и депресии. И може да доведат до най-оптималното им лечение.