Рано сутринта на 12-и август 1888-а фрау Бенц, без да пита мъжа си, взела самоходната му каляска, която вече имала медал от изложението в Мюнхен, но народът не виждал в нея нищо повече от куриоз, и потеглила на гости на майка си. Старата фрау живеела в Пфорцхайм, на 106 км от дома на Бенц в Манхайм. Със себе си Берта взела двама от синовете си - Евгени и Рихард.

Пътешествието станало неповторимо и останало записано в историята като първо подобно със самодвижещ се екипаж. Машината, известна като Benz Patent Motorwagen №3, до тогава се движела единствено по територията на работилницата, по близките улички и в изложбената зала. Смелата Берта не се уплашила от предстоящите трудности и успяла да се справи с всичко, изпречило се на пътя й.

По пътя първо й свършило горивото и тя си купила ново в аптеката - средството за почистване Лигроин. Аптеката в градчето Вислох, където Берта Бенц купила Лигроин-а, се смята и за първата в света бензиностанция. Изтрили се и кожените накладки на спирачките - фрау Бенц се отбила до обущар. Разтегнала се задвижващата верига и първата в света смела автомобилистка намерила в попътно селце ковач да я опъне. Докато майсторът я опъвал, Берта обяснявала на зяпачите, колко удобен е автомобилът, и колко е хубаво да се пътува без коне. Най-ярко впечатление Motorwagen-ът направил на жените - именно те първи оценили преимуществата на автономното моторизирано преместване от точка А в точка Б.

Фрау Бенц демонстрирала и невероятна техническа съобразителност. Без да мисли дълго, измъкнала от прическата си иглата за кок и почистила с нея запушен бензинопровод. Качвайки се за пореден път в мотовагена, я чукнал леко ток и тя бързичко открила мястото с прекъсната изолация на проводника и го изолирала с гумичката, държаща чорапа й.

Съпругата на Карл Бенц е причината и за монтирането на първата скоростна кутия в света. Маломощната машинка трудно изкачвала баирите и се налагало да се слиза и бута по нанагорнищата. Благоразумно решавайки, че мястото на автомобилиста е в колата, а не зад нея, след пътуването към майка си Берта посъветвала мъжа си да постави на машината и втора предавка.

Пътешествието на Берта Бенц от Манхайм в Пфорцхайм завършило успешно. То отнело цял ден, през който моторвагенът направил истински фурор във всички попътни села и градчета. За изобретението на Бенц заговорили и скоро не можел да се отърве от поръчки за нови и нови автомобили. Към 1893-а били продадени вече 25 машини Motorwagen, след които се появил моделът Velo и работите на Карл Бенц тръгнали нагоре.

Източник: www.auto-press.net