Често ви разказваме за неща, за които сме дълбоко убедени, че могат да помогнат на всички. Неща, които всички трябва да правим, за да постигнем щастие и успех. Но невинаги онова, които вършим, оказва най-голямо влияние върху живота ни - понякога именно нещата, които умишлено избягваме, могат да го променят.

Вероятно сте от хората, които не са свикнали да седят безучастно, които вярват, че за да се постигне нещо, е необходимо да се действа.

Но именно защото постоянно правим различни неща, някои от действията ни си пречат едно на друго и в крайна сметка вместо положителен ефект получаваме отрицателен. По правило хората, които обикновено се описват като "силно мислещи", онези, които искат да постигнат благополучие възможно най-бързо и по възможно най-краткия път, избягват да извършват някои действия, които правят пътя по-дълъг.

В тази статия ще намерите кратък списък с 20 действия, които силните духом хора избягват и които всички ние трябва да избягваме:

1. Не живеят в миналото

Силните хора се опитват да съсредоточат цялото си внимание върху настоящето и близкото бъдеще. Те осъзнават, че не можем да повлияем по какъвто и да е начин на миналото, а далечното бъдеще е твърде несигурно, за да се фокусираме върху него.

2. Не се опитват да останат в зоната си на комфорт на всяка цена

Зоната на комфорт е много опасно място. Тя е тъмна бездна, в която можете да загубите напълно себе си. Да останете в зоната си на комфорт през целия си живот означава да не живеете истински.

3. Не отхвърлят чуждото мнение

Само глупците вярват, че сами могат да си бъдат самодостатъчни и то във всяко отношение. Когато става дума за съвет обаче, добрата идея си е добра идея, както и да бъде погледната. Не позволявайте на вашето его да ви обсеби и ако някой някога ви даде съвет, приемете го като подарък. Може да не ви послужи в тази ситуация, но все някога ще ви помогне.

4. Не се стремят да избягват промените

Това, което силните духом осъзнават, а слабите - не, е, че промяната е неизбежна. Да се опитвате да избегнете неизбежното е безсмислено и глупаво. Така само ще загубите времето и енергията си.

5. Не се опитват да затворят съзнанието си за нови идеи и знания

Нито аз, нито вие, нито който и да било друг може да знае всичко. Често дори нещата, които смятаме, че знаем за самите себе си, има голяма вероятност всъщност да не бъдат съвсем така. Ако държите ума си изолиран от нови знания и житейски уроци, вие моментално ще спрете и да живеете.

6. Не позволяват на други хора да взимат решения вместо тях

Трябва сами да вземате решенията си, както и да поемате отговорност за тях - не можете да позволявате на други хора да правят това вместо вас. Да, осъзнавам, че идеята да прехвърлите отговорността на някой друг изглежда примамлива на пръв поглед, но в крайна сметка само отлагате неизбежното - вие си тези, които ще понесат последствията от действията си, независимо кой взема решението вместо вас. И ако нямате достатъчно смелост да рискувате да направите грешка, в крайна сметка нямате достатъчно смелост да успеете.

7. Не завиждат на успеха на другите

Ако те могат, значи и вие можете! Успехът на другите по никакъв начин няма да намали вашите шансове за успех. Ако не друго, то поне мотивацията за упорита работа се увеличава.

8. Не живеят с мисълта, че ще се провалят

Нашите мисли контролират гледната ни точка, а тя – резултатите ни. Силните хора знаят това много добре и винаги използват това в своя защита. Разбира се, като при всяко едно нещо, винаги има шанс за провал, но това не трябва да ни демотивира, а даже напротив – да ни нахъсва още повече.

9. Не се самосъжаляват

Неизбежно е – рано или късно ще се случи нещо лошо. Понякога животът не е справедлив, но все пак няма как да бъде и осеян с цветя и рози. Човек пада, става, успява и губи, но това е животът – един непрекъснат кръговрат със своите плюсове и минуси. Въпросът е въпреки всичко да останете силни и да продължите да вярвате в себе си!

10. Не се фокусират върху недостатъците си

Да, за всички нас е добре да се съобразяваме със собствените си недостатъци дори само за да се опитаме да се отървем от тях. Ако обаче наистина искате да постигнете успех, опитайте се да не се фокусирате върху недостатъците си, а да позволите на силните си страни да изпъкнат. Ако сте еднакво добри или лоши във всичко, никога няма да стигнете толкова далеч, колкото искате. Ако средното ниво ви устройва, успехът ви също ще бъде среден. Ако обаче се възползвате от силните си страни и с времето ги направите още по-добри, вероятността за успех ще се увеличи значително.