2 жизнено важни съставки в менюто на бременната

31 януари 2018 г., 11:29
705

Илюстрация: Guliver / iSock

Две важни съставки в храната на бременната са особено важни за здравето на бебето в утробата и за намаляване риска от вродени малформации. Това са пълноценните белтъчини и фолиевата киселина.

Бедната на белтъчини храна може да доведе до малформации у плода, сочи ново проучване на екип американски учени от университета в Северна Каролина сред 11 385 жени, публикувано в медицинското списание Birth Defects Research. 

Тези от тях, които по време на бременността са ограничавали белтъчните храни, са с 30% по-висок риск да родят бебе с увреждане на невралната тръба, с малформации на гръбнака като спина бифида или аненцефалия (липса на част от мозъка), която води до преждевременна смърт, сочат резултатите.

Заедно с белтъчините и фолиевата киселина е особено важна за здравето на плода, а недостигът ѝ е свързан малформации на невралната тръба. За да се избегне рискът, лекарите съветват още, щом жената планира бременност, както и по-късно - в началото на бременността, да приема по 400 мг. на ден.

Защо белтъците са така необходими

С протеини, мазнини, витамини, микроелементи, вода и фибри, белтъчните храни стоят в основата на храненето. Наричат ги още „гориво“ за организма, защото глюкозата, която осигуряват, се усвоява директно. Те играят важна роля  за поддържане на мозъка и на червените кръвни клетки, които функционират само с тяхна помощ.

Вижте още на страниците на Новите родители

Ключови думи:
Коментари