18 най-пристрастяващи храни (и 17 най-малко пристрастяващи)
Около 20% от хората в света страдат от пристрастявания, свързани с храненето, пише Authority Nutrition.
Хората, които страдат от хранителни зависимости, не са в състояние да контролират консумацията си на определени храни.
Въпреки това човек не може да се пристрасти към всяка една храна. Някои храни са по-пристрастяващи от други.
Учени от университета на Мичигън изследвали хранителните пристрастявания при 518 души. Те използвали скалата за хранителна зависимост на Йейл (YEAS).
Всички участници получили списък с 35 храни, обработени и необработени. Те класирали колко вероятно е хората да имат проблеми с всяка от тези храни по скала от 1(непристрастяващи) до 7 (силно пристрастяващи).
Между 7 и 10 процента от участниците в изследването са диагностицирани с хранително пристрастяване.
92% от участниците са имали зависимо хранително поведение спрямо някои от храните. Те многократно са имали желание да спрат да ядат тези храни, но били неспособни.
Не е изненадващо, че най-пристрастяващи се оказали обработените храни, обикновено с високо съдържание на захар, мазнини или двете заедно.
Най-силно пристрастяващи храни
- Шоколад
- Чипс