Има толкова странни исторически факти, че често действителността изглежда по-невероятна от художествената измислица. Подобни истории правят нашия свят още по-интересно място, пише Bright Side, споделяйки следните по-малко известни факти:

1. Алберт Айнщайн можел да стане президент

На 17 ноември 1952 г. министър-председателят на Израел официално предлага президентския пост на Израел на Алберт Айнщайн. Физикът отказва предложението, обяснявайки, че му липсва способността да работи добре с хора.

2. Родителите на Тутанкамон били брат и сестра

Скорошни ДНК изследвания потвърждават предположението на историците, че египетският фараон Тутанкамон е рожба на инцест. На това се приписват сериозните здравословни проблеми, от които е страдал.

3. В САЩ носели дрехи от чували за брашно

През 30-те години на 20-ти век по време на Голямата депресия в Съединените щати, жените нямат много възможности да избират, когато става дума за дрехи. Налага се да бъдат изобретателни, така че започват да използват памучни чували за брашно, за да шият дрехи за семействата си. Когато производителите на чували за брашно разбрират тенденцията, те започват да правят чували с различни шарки. Някои чували дори са имали инструкции за правилно пране или шиене на рокли и кукли.

4. Най-голямата птица в света

Argentagis magnificens е древна птица, намерена в Аржентина през 1979 г. Учените казват, че птицата е живяла на нашата планета преди 6 милиона години. Имала размах на крилата от 6 до 8 метра и височина 2 метра.

5. Най-странното SOS съобщение

През 1948 няколко кораба, минаващи край Малайзия, получават странни SOS съобщения. Два американски кораба получиха сигнали от холандски кораб наречен SS Ourang Medan. Съобщението каза: „Всички офицери, включително капитанът, са мъртви. Възможно е целият екипаж да е мъртъв ... умирам.“

Когато отиват на помощ, всички членове на екипажа проснати мъртви, като замръзнали, с ужас на лицата и ръце, разперени, за да се защитят от това, което е срещу тях. Дори кучето е намерено по същия начин. Най-стряскащото нещо е, че по никое от телата не са открити наранявания.

6. Причината, поради която използваме пръстови отпечатъци

Тези двама мъже са причината да използваме пръстови отпечатъци или дактилоскопия, за да се идентифицираме. Те имат същото име, осъдени са в същия затвор и най-странното е, че никога преди не са се виждали. Изглеждали като близнаци, без да имат роднинска връзка.

7. Събуждане

Преди да ги има будилниците е съществувала странната професия на „събуждачите“. Те почуквали с пръчка или изстрелвали грахови зърна по прозорците на работниците, за да ги събудят за работа.

8. Болезнена азиатска красота

Някога в Китай превързвали по специален начин краката на момичетата, за да не растат, тъй като малките крака се смятали за красиви и женствени, а нестабилната походка – символ на високо обществено положение. Процедурата била болезнена, а резултатът – напълно деформирани крака и здравословни проблеми, свързани с тях. 

9. Огромни кристални пирамиди

Използвайки сонарна технология, учените са открили две гигантски пирамиди на 6000 фута под морската повърхност. Те са направени от нещо, което прилича на масивен кристал, и са по-големи от египетските пирамиди.

10. Редактирането на снимките води началото си от Сталин

Когато някой от приближените на Сталин внезапно се превърнел във „враг на народа“ и трябвало да „изчезне безследно“, Вождът често нареждал човекът да бъде изтрит от всички снимки, на които са заедно. Напомня ли ви тази практика на нещо съвременно?

11. Някои светци изглеждат като заспали

Съществува вярването, че телата на светците не се разлагат след смъртта. Най-старото непокътнато тяло е това на Света Сесилия, мъченица през 177 г. сл. Хр. Тялото й остава много подобно на това, което изглеждаше преди 1700 години, когато е открита, противно на всички закони на природата

12. Указание за местоположението на Светия Граал

В Стафордшир, Англия, има паметник със загадъчен надпис: DOUOSVAVVM. Никой не знае кой го е поставил там и никой не знае какво значи, но мнозина смятат, че това е послание, оставено от рицарите тамплиери, за да намери точното местоположение на Свещения Граал.

13. Откъде идва думата hooker

Градската легенда разказва, че по време на американската гражданска война генерал Джоузеф Хукър винаги се грижел войниците му са задоволени и в добро настроение, като винаги водел жени навсякъде с войските. Днес името му се използва като жаргон за „проститутка“.

14. Най-ужасяващите мумии

Най-ужасяващите мумии в света са мумиите в Гуанахуато. Израженията на лицата им карат мнозина да вярват, че са били погребани живи или измъчвани до смърт.

15. Просто сироп за кашлица

Между 1890 и 1910 г. хероинът, произвеждан от Байер се продавал като сироп за детска кашлица. По същото време той бил предлаган и като не-пристрастяващ заместител на морфина, популярния наркотик по това време.

16. Распутин бил смятан за безсмъртен

През живота си руският мистик Распутин преживява много опити за убийство. Веднъж той бил отровен, намушкан и застрелян в рамките на една нощ. Убийците смятали, че той наистина е безсмъртен, докато не решили да го хвърлят в студените води на река Нева, след го застреляли няколко пъти. Намерили трупа му няколко дни по-късно.

17. Една маймуна се бие в Първата световна война

Южноафриканският павиан Джаки бил открит от Албърт Мар малко преди началото на Първата световна война. Когато започна войната, Албърт постъпва в армията и взима Джаки със себе си. Не само, че Джаки забавлява войниците, но и ги предупреждава за приближаването на врага. В края на службата получава медал за смелостта си. След войната Джаки живее със своя другар Мар до 1921 г.

Източник: Bright Side