„Онези, които са достатъчно луди да си мислят, че могат да променят света, го правят.“ Този цитат от Стив Джобс показва, че често малките, необикновени неща са тези, които пораждат голямото. Хрумвания, които отначало изглеждат незначителни или наивни, може да бъдат първата крачка в правилната посока.

Следните примери показват, че за щастие все повече хора се отклоняват от отъпканите пътеки, за да вървят по собствени пътища – с гениални идеи, които правят света по-добро място за живеене.

1. Криви зеленчуци

Всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 50 милиона тона зеленчуци. Единствената причина – израснали са криви. Все повече био магазини и ресторанти смятат, че това е разхищение на хранителни продукти и умишлено купуват криви екземпляри. Но и големите търговски вериги следват примера им. От това печели родното селско стопанство. Сега остава само и клиентите да подкрепят тази идея, като започват да ги купуват…

2. Село за страдащи от деменция

В Холандия има старчески дом за болни от деменция, който прилича на село: с площад, пазар, супермаркет и фризьорски салон. По този начин обитателите му могат да запазят своята самостоятелност възможно най-дълго, без да се чувстват като в затвор. В Германия също изникват все повече такива села. Би било хубаво тази идея да бъде прегърната от повече страни.

3. Хлебари, които са се наспали

Обикновено хлебарите трябва да стават безбожно рано, от което страда личният им живот.   Една хлебарница в германския град Шпайер е въвела нова практика. Нейните работници имат нормално работно време, каквото е в повечето офиси. Затова пък пресен хляб има чак следобед. Това е голямо предимство за онези, които предпочитат да вечерят, вместо да закусват.

4. Ларви като био храна

В американския щат Джорджия има ферма, която отглежда ларви, хранещи се с био отпадъци. След това самите ларви се използват като ценен фураж за животни. Така с един куршум се улучват два заека. От една страна, ларвите намаляват парниковите газове, които се отделят при разлагането на био отпадъците, а от друга – спестяват се земеделските площи за добив на фуражни продукти.

5. Люлки от дъска, подпряна в средата, за мир

Стени и граници разделят хората, вместо да насърчават мирния обмен. Изобретателни умове са снабдили граничната ограда между Мексико и САЩ с люлки от дъска, подпряна в средата. Така жителите на двете страни могат да общуват по забавен начин, за да съборят преградите в главите си.

Всяка година се харчат милиарди за развитието на изкуствен интелект, генно модифицирани храни и високи технологии. Изглежда обаче понякога най-простите идеи или случайни открития помагат, за да се движи светът напред.

Цветелина Велчева