14 признака за здравословни проблеми, за които ни казва лицето ни

21 октомври 2018 г., 10:30
4437

Разпознайте ги. Снимка: Shutterstock 

През годините технологиите са се развили много и помагат на лекарите в диагностиката на различни заболявания. Не е било така в древността. Тогава хората са разчитали на бърза диагностика, като използват лицето като основен източник за откриване на редица заболяванията. Според Аюрведа всяка част от лицето е свързана с определен орган и може да ни покаже редица здравословни проблеми. 

1. Двойна брадичка

Счита се, че е признак на стареене. Въпреки това, може да бъде причинена и от генетични проблеми. Други известни причини могат да се дължат на последователността на Пиер Робин и синдрома на Тричър Колинс, които се срещат при малки деца и нарушават дишането им.

2. Прекомерно окосмяване

Прекомерното окосмяване по лицето може да бъде причинено от състояние, наречено хирзутизъм. Този тип окосмяване - тъмно и грубо, има връзка с определени мъжки хормони и може да бъде наследствено. Проблемът се среща най-често при жени от Средиземноморието, Южна Азия и Близкия изток.

3. Бледа кожа

Бледата кожа най-често е признак за анемия, но ако е локализирана по лицето и крайниците, изисква консултация с лекар. Може да се дължат на намален кръвоток, ниски нива на кислород в организма или намален брой червени кръвни телца. Бледата кожа може да бъде причинена  и от фактори на околната среда като липса на слънце, измръзване или много ниско кръвно налягане.

4. Напукани устни

Продължителното състояние на напукани устни може да бъде причинено от чеилитът или херпесен вирус. Чеилитът се причинява от прекомерното излагане на слънце, което води до тънка бяла линия, образуваща се в очертанията на устните. Ако не се лекува, може да се превърне в рак на кожата. Вирусният херпес може да доведе до червени рани около устните заедно със суха, грапава кожа. Това състояние е заразно и трябва да му се обърне сериозно внимание.

5. Бенки

Като цяло се смятат за безвредни, но ако са асиметрични и/или окосмени, имат различен цвят или диаметър повече от 6 милиметра, трябва да се консултирате с лекар.

6. Рани

Типични зони за тези рани са около устните или ноздрите и най-често са причинени от херпесен вирус от тип 1. Лесно лечими са, но са много упорити и се предизвикват от лошо здраве, стрес, прекомерна умора или много излагане на слънце.
Ако са необичайно големи или се появят твърде често, е разумно да се консултирате с лекар.

7. Парализа на лицев нерв

Това състояние се нарича "парализа на Бел" и част от лицето остава неподвижна. Хора с такива симптоми също се оплакват от болка в челюстта и зад ушите си. Причинява се от вирус, който притиска нервите на лицето, като по този начин причинява болка и подуване. Развива за няколко часа или дни и може да бъде излекувано в рамките на 3 до 6 месеца.

8. Суха кожа

Сухата кожа е често срещан проблем и лечението се счита за нормално в ежедневния режим и грижа за кожата. Проблема може да е сезонен или поради недостатъчно хидратиране. Сухата кожа може да е в резултат на лоша диета, проблеми с щитовидната жлеза или диабет. 

9. Торбички под очите и подпухналост около очите

Подутите и подпухнали очи обикновено се свързват с безсъние. Ако проблемът не се решава с повече сън, може да е в резултат от натрупване на течности под клепачите. Възможни причини са алергии, сълзене или висок прием на сол. Често това състояние се засилва при горещо и влажно време.

10. Лош дъх

Лошият дъх може да е симптом за различни неща, освен лоша устна хигиена. Понякога е симптом, че костите и сърцето са в лошо състояние.
Смята се, че измиването на зъбите намалява опасността от сърдечни заболявания. В действителност, хората, които по-рядко мият зъбите си в сравнение с тези, които го правят два пъти дневно, имат 70% по-висок риск от сърдечни заболявания.

11. Акне около челюстта

Акнето се дължи на натрупвания на мазнини под кожата. Акнето около устата може да бъде причинено от стрес, хормонални промени или някои лекарства като контрацептиви, антидепресанти, витамини В и др.
Тези пъпки могат да бъдат червени и твърди, или могат да се появят в колекция от бели гной по устните. При жените този вид акне също може да бъде симптом на поликистозни яйчници.

12. Сърбеж в ушите

Сърбежът в ушите може да бъде причинен от някои видове инфекции или алергии, причинени от различни продукти. В някои случаи може да бъде симптом на екзема или псориазис, който се нуждае от незабавна медицинска намеса.

13. Суха и безжизнена коса

Коса, която се "къса" и й липсва блясък може да е индикация за лоша и небалансирана диета, дехидратация или влияние на химикали. Лошото състоянието на косата може да сигнализира за проблем с щитовидната жлеза.

14. Хоризонтални бръчки по челото

Хоризонталните бръчки могат да означават различни неща. Те са огледало на здравословното състояние на стомаха, така че при прекомерна консумация на захар и мазнини в хранителния режим, е много вероятно да се появят. Тези линии се наричат и стресови линии, което означава, че  са резултат на много стрес. Също така могат да бъдат индикация за лоша диета. 

Ако сте разпознали някой от симптомите по своето лице, не се колебайте да се консултирате с личния си лекар. Когато е трябва да се диагностицира заболяване, е най-добре да оставим последната дума на медицината. 

Източник: Bright Side

 

Коментари