Умствената сила не винаги се отразява в това, което човек прави. Обикновено има свидетелства за наличието на такава в другото, което той не прави. 

Силната психика означава да умеем да контролираме свои мисли, поведението си и емоции. Това смята американската авторка Ейми Морин. Тя издаде книга в Щатите със заглавие "13 неща, които умствено силните хора не правят". Ето кои са тези неща според Морин, съвсем накратко изброени от сайта Business Insider.

1. Хората със силна психика не губят време да се самосъжаляват.

Според тях това е самодеструктивно поведение, похабяване на ценния брой дни, с които разполагаме, за да сме щастливи, да се чувстваме добре, да правим други хора доволни от живота и да променяме действителността към подобряване в дългосрочен план. Каквото и да се е случило, винаги можем да потърсим и открием нещо добро в живота, което да ни вдъхнови. Дори то да е едно единствено. 

2. Те не декларират правомощията си на други.

Не дават от личната си сила и власт. Застават зад своите права и държат на позицията си. Други хора не бива да контролират действията ни.

3. Не бягат от промените.

Морин пише, че има пет фази на човешка реакция към промяната: предварително очакване, съзерцаване, подготовка, действие, поддръжка. Да се изправим пред промяната е плашещо за всеки. Като се съпротивяваме обаче възпрепятстваме личния растеж. Силна психика се изисква за бързото адаптиране към новите ситуации.

4. Не се фокусират върху неща, които не са в техния контрол.

Приемат че има такива и продължават напред. 

5. Не се тревожат, че не са угодили на всички.

Стараят се възможно по-малко да определят самооценката си от мнението на околните. 

6. Не се страхуват да поемат предварително оценени рискове.

Хората много често се ужасяват да поемат рискове, било то финансови, физически, емоционални, социални или свързани с бизнеса. Но всичко се свежда до наличното познание, посочва Морин. Липсата на информация означава, че е малка вероятността да пресметнем до какво може да доведе съответния риск. Незнанието означава повишаващ се страх.