София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери. Представяме ви Lambent - семеен български бранд за ръчно изработени килими, които са направени от 100 % българска вълна, с техниката плъстене – древна текстилна техника. Lambent стартира през септември 2015 –та и зад марката  стоят майка и дъщеря. Името LAMBENT означава мек, но се свързва с "LAMB" - агънце на английски и AMBIENTE - заобикаляща ни среда от италиански.  Вълната, с която се изработва всеки от килим на Lambent е българска, което е важен детайл за бранда, защото целта му е да подкрепя и локално изработените материали. Вълната притежава уникални свойства, а структурата на вълненото влакно няма аналог в природата. За да се стигне до плъстенето, вълната изминава дълъг път и труд на много хора.

Ние сме... Таня и Нуша, майка и дъщеря, приятели, търсещи и откриващи красивото около нас, вдъхновението от природата, създали с много любов бранда.  Най-хубавото е, че за нас Lambent не е работа, а вдъхновение. Затова ни се иска да се възприемаме като феи, които се стараят да носят любов, уют и топлина в домовете на хората. Разбира се всяка от нас си има своето професионално занимание в по-голямата част от ежедневието. В свободното ни време съзерцаваме света, черпим идеи от природата, четем, готвим вкусни неща и се радваме на мига свобода. За съжаление все по малко от свободното си време прекарваме заедно, защото не живеем в един град. Мечтаем да срещаме добри хора, да учим от тях, да има повече позитивност.  Скоро научихме, че вълната и зеблото могат да бъдат уникална комбинация. Плод на този експеримент за нас е един от килимите в новата ни колекция "Натурално". Искаме да променим много неща. Вярваме, че го правим с малки крачки, малки жестове и с усмивка.

От колко време съществува Lambent?
Скоро ще празнуваме първата му година. Появи се някак естествено, неслучайно, събра ни по различен начин около нещо вдъхновяващо. Понякога не можем да повярваме, че сбъднахме тази мечта именно по този начин. Радваме се, че създаваме нещо красиво, което носи уют и полъха на един древен занаят. За тази година натрупахме много положителни емоции от срещите с хора, за които сме създали килими, от първата ни изложба, от хубавите думи на хора, които ни пишат, че са вдъхновени от килимите ни.

Има ли пазар за продуктите ви тук, а навън?
Предизвикателство е да правиш нещо, което малко хора в България правят или то не по този начин. Още повече, че в днешно време малко хора знаят нещо за плъстенето като техника, дори за вълната като качества. Както всяко изкуство, понякога е трудно то да бъде преведено на по-разбираем, масов език. Но за щастие това не е и нашето желание. Lambent е малък семеен бранд и нямаме амбициите той да се превръща в бизнес. Бихме искали винаги да можем да посвещаваме време на всеки продукт, на всеки клиент и целият процес да е специален. Виждаме как това се оценява от хората, за които създаваме килими и това ни прави щастливи.

Към момента сме се концентрирали върху българските клиенти, но мислим и в други посоки. Опитваме се да представяме килимите в различни пространства - магазини, благодарение на наши партньори. Вече има наши килими и извън България и се  радваме, че чужденците оценяват дизайна и изработката ни. Развиваме бранда освен чрез социалните мрежи и чрез канали като Etsy, Pinterest, Vimeo, където можем да достигаме до други пазари и чуждестранни клиенти.

За една година наблюдаваме и процес, при който хората започват да търсят все повече ръчната изработка, да желаят да притежават нещо уникално, да търсят българската традиция в създаването на продуктите, да ценят качествата на материите, които избират. Това ни радва, защото Lambent съчетава всичко това.

Решихме да развиваме и модела "Направи си сам“, чрез който всеки може да участва в процеса по създаване на дизайн на неговия килим. Така сме по-сигурни, че килимът е не само уникален, а и създаден специално за неговото пространство.

Има ли български стил, традиции в изработката на нетъканите вълнени килими от вълнени плъсти, оказал влияние в работата ви?
В плъстенето не се използват специални технологии и машини. Трябват: вълна, топла вода и сапун. И здрави ръце. И много любов. И желание да рисуваш с вълната. Процесът най-общо казано се състои в редене на вълната,създаване на шарката, мокрене с вода. И тогава започва плъстенето, при което с ръце помагаш на вълнените влакна да се приближават едно към друго, чрез валяне. Следва време за изсушаване на килима.

В България има много стари традиции в този занаят и ние се вдъхновяваме от старите майстори. Преди да създадем бранда се докоснахме до хора, които вече са завладени от магията на плъстенето и създават различни продукти от вълна. Смелото решение беше да изберем килима като основен продукт, които Lambent ще представя. Процесът по създаването му е дълъг и трудоемък, понякога дни интензивен труд.

За нас килимът е топлината на един дом така, както огъня. Килим се прави трудно с такава техника и за нас е предизвикателство. Това, че никой не ни е показвал как се създава плъстен килим, превръща процеса в тръпка. Така откривахме тайната на плъстенето стъпка по стъпка.

Има ли артисти, с които искате да  работите - няколко имена, които ви вдъхновяват?
Засега се доверяваме на едната от нас - автора на килимите - Татяна, но обсъждаме дизайна на всеки продукт по между си. Имаме идеи да работим с български дизайнери за създаването на една от следващите ни колекции килими, защото вярваме, че подобно взаимодействие ще донесе нещо уникално. Надявам се скоро да покажем новите ни проекти в тази посока.

От скоро стартирахме рубрика в блога ни, в която разказваме за световно известни творци, които работят с тази техника и създават различни продукти. Идеята ни е да ги представяме на българската публика и да показваме различни гледни точки на плсътенето, защото то е необятна възможност да създаваш продукти от дрехи, през декорация, до арт инсталации. Така целим да провокираме въображението и разширяваме представата за възможностите на техниката. Например Christian Juhl и неговите столове с плъстена вълна или холандката BeatriceWaanders и смелите й дизайнерски продукти.

Какви са новите идеи свързани с изработката на ръчни килими, които смятате да развиете?
С новата колекция на Lambent, която ще представим за първи път на фестивала "София диша", ще покажем уникални комбинации за изработка на килим от вълна и зебло, отново с техника плъстене. Мислим и за други смели експерименти за съчетаване на вълната с различни материи, подходящи за подова постелка.

През последните два месеца имахме възможността да създадем специални проекти за одеяло и постелка за йога, което ни провокира да мислим и в тези посоки за създаване на други продукти.

Защо решихте да участвате на София Диша?
Харесваме атмосферата, възможността да общуваш с хубави хора, да показваш различни проекти и продукти, създадени в България, да видиш градската среда през друга призма. Ние посещаваме фестивала почти от самото му начало и виждаме промените всяка година. Много се радваме за новия облик на фестивала това лято, на новите локации с  повече пространство, за подбора на много нови проекти и брандове, за обособените зони, които насочват публиката по интереси. Вече подготвихме концепцията за нашето представяне и нямаме търпение да се видим с посетителите на фестивала, да получим тяхната обратна връзка за новата ни колекция, да се забавляваме. Радваме се за възможността да бъдем част от това градско приключение.

Щандът на Lambent  ще откриете по време на София Диша, на 21 август, на ул. „княз Александър I“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery
Gallery
Gallery
Gallery
Когато пчелите рисуват
Gallery
Винтидж
Gallery
Каменна река
Gallery
Зима
Gallery
Бяло и черно
Gallery

Снимки: Lambent