Да се съгласявате постоянно и с всички, без да отстоявате собствено мнение, е ясен знак, че сте прекалено добри и отстъпчиви. Това не значи непременно безволеви, може би предпочитате да отстъпите, за да се чувстват другите добре и да няма напрежение и конфликти. Въпреки това всичко си има граници. Следните 10 признака показват, че сте прекалено добри, и това не работи във ваша полза:

1. Обръщате се по име към персонала.

Въпреки че се опитвате да сте учтиви, като се обръщате към персонала по името, което е написано на табелата върху униформата им, всъщност звучи унизително. Докато тяхното име е изписано на табелка, вашето не е, следователно човекът от персонала не може да се обърне по същия начин към вас. По този начин, може би без да искате, демонстрирате различието в общественото положение между вас. Да не говорим, че е възможно да произнесете и грешно името, което да допълни неприятната ситуация.

Какво да направите: вместо да влагате усилия да скъсите дистанцията, по-добре просто се усмихнете и бъдете учтиви, без да споменавате никакви имена.

2. Появявате се рано на всяко тържество.

Може би си мислите, че като се появявате рано на някое парти, показвате на домакините, че цените времето им и не искате да ги карат да ви чакат. Ако отидете прекалено рано обаче, вероятно ще постигнете точно обратния ефект – ще накарате домакините да се почувстват ужасно неудобно, че не са готови. Хем ще се очаква от тях да ви забавляват, защото не е възпитано да оставят гостите сами, хем същевременно вероятно имат все още много довършителни работи.

Какво да направите: никога не се появявайте по-рано от 15 минути от уговореното време. Ако се случи така, че пристигнете по-рано, свършете нещо, преди да се появите на вратата.

3. Лесно се връзвате на шеги.

Хората, които са прекалено доверчиви, направо предизвикват шегобийците да им погаждат номера. Може и да ви излезе някой прякор. Още повече предоверяването не е никога полезно. Ако пък ви е неудобно да подозирате някого, може да си изпатите.

Какво да направите: винаги имайте едно наум за хората – особено когато не са ви много близки и не ги познавате толкова добре. Ням нищо лошо в това да сте предпазливи – не мнителни, но предпазливи.

4. Извинявате се за най-дребното нещо.

Да се извинявате е признак на добро възпитание. Но да се извинявате постоянно и за най-малкото нещо – особено за неща, които не зависят от вас – определено не прави добро впечатление и дори дразни околните. Освен това ако постоянно повтаряте „извинявай“ и „съжалявам“, думите постепенно губят стойност и смисъл.

Какво да направите: Опитайте се да следите по колко пъти на ден се извинявате за нещо на някого. Вместо да се извинявате, опитайте се да казвате: „Благодаря ти, че ми каза“ или нещо подобно.  

5. Засипвате хората с комплименти.

Както можеш да прекалиш с извиненията, така може да се прекали и с комплиментите. Освен това скоро ще загубят значението си. Ако постоянно повтаряте на хората колко са прекрасни, най-вероятно скоро няма да ви вярват.

Какво да направите: дори да искате да кажете нещо хубаво, бъдете умерени. Може би е добре да запазите някои мисли за себе си.  

Продължава ТУК.