Наскоро ме питаха относно навика ми всяка сутрин да се събуждам в 4:30 ч. „Какви са ползите за здравето?”  За съжаление, такива не са ми известни – пише Лео Бабаута, автор на култовия блог Zenhabits.

И въпреки това, ранното ставане има куп други предимства.

Нека първо да кажа, че ако сте нощна птица и така ви е добре, няма причина да променяте нищо. Но за мен превръщането в ранно пиле (да, това е възможно) беше божи дар. Помогна ми по толкова начини, които трудно мога да изброя. Ето само някои от тях:

Да посрещнеш деня. Обичам да ставам и да поздравявам чудесния нов ден. Вдъхновен съм от Далай Лама, който казва: „Всеки ден, когато се събуждате, помислете си: щастлив съм, че се събудих днес, че съм жив, имам един скъпоценен човешки живот и няма да го губя. Ще използвам всичката си енергия, за да се развивам, да отварям сърцето си към другите...“

    

Силен старт. Преди започвах деня си, скачайки от леглото, със закъснение, както обикновено. Бързах да приготвя децата за училище, бързах да ги закарам дотам и да се върна, за да работя със закъснение. Отивах на работа смачкан, полузаспал и ядосан на всички останали. Не е чудесно начало на деня. Сега имам установен сутрeшен ритуал, свършил съм какво ли не до 8 часа сутринта, децата също са станали рано, и по времето, когато всички отиват на работа, аз съм набрал преднина.

Тишина. Никакви детски писъци, футболни топки, коли, шум от телевизори. Ранните часове са толкова спокойни и тихи. Това е любимото ми време на деня. Наслаждавам се на тези тихи моменти, на времето, което имам за себе си, когато мога да мисля, да чета, да дишам.