Човек, принуден да става рано, рядко е доволен. Повече от всичко му се иска да се сгуши обратно под топлите завивки и да си доспи. Вместо това трябва да стане и след като приключи с досадните утринни ритуали, да тръгне за работа. Как при това положение да не е кисел и раздразнителен? Но съгласете се, че да започнеш деня в такова отвратително настроение изнервя не само теб, но и околните. При това сутрините могат да бъдат къде-къде по-ведри и приятни! Как ли?

За да се снабдите с т.нар. „ранно утринна енергия“, американската психоложка Ейми Къди от Харвардското бизнес училище съветва: „Още преди да станете, преди и малкият ви пръст да е докоснал пода, трябва хубаво да се протегнете и разтегнете. Изтегнете се на леглото в цял ръст, като разперите широко ръцете и изпънете краката възможно най-далече. Така ще повдигнете самочувствието си, ще засилите самоувереността си и ще се настроите оптимистично. Хората, които се събуждат по този начин, са щастливи, чак дразнещо щастливи! От това ще спечелят и „киселиците“, защото раздвижването автоматично повдига духа“. 

Според психоложката ще направите лоша услуга на емоциите си, ако се събуждате сутрин свити на кълбо като котка. Има доказателства, че тези, които спят в ембрионална поза, се събуждат много по-стресирани. За съжаление 40% от хората спят именно в тази поза. Това неминуемо се отразява върху самочувствието и настроението им, а работоспособността намалява. Ако умножим индивидуалните утрини по 7 дни в седмицата, по 12 месеца в годината, ще се получи низ от ненужно нещастие. За да избегнете тази мрачна действителност, Къди препоръчва да ставате от леглото „с правилния крак“. И да отделяте две минути, за да заемате т.нар. „разтегателна“ или „силна“ поза. Дори в началото да се преструвате, шансовете постепенно да усвоите този навик са големи!  

По принцип е известно, че емоциите влияят върху езика на тялото. Когато човек се чувства горд и самоуверен, стойката му е по-изправена и околните го възприемат по-различно. Според Къди обратното също е вярно. А именно, че езикът на тялото въздейства съществено върху ума, съзнанието и емоциите. „Силната“ поза стимулира продукцията на хормони – в случая на доминантния хормон тестостерон. Той се грижи за самочувствието ви и за онова особено присъствие, което прави впечатление на околните. Така че започнете деня си със силен старт и се настройте за успехи!