7 неща, които в никакъв случай не бива да правите веднага след събуждане

09 август 2019 г., 10:33
2349

Shutterstock

Искате ли от утре да посрещате деня по-бодри и заредени с положителна енергия? Тогава на всяка цена избягвайте следните 7 неща.

Не напразно казват, че някой е станал с левия крак (или с дупето нагоре!), когато през целия ден ходи намръщен и нищо не му върви. Вярна е и поговорката, че денят се познава от сутринта: защото начинът, по който сме го започнали, оказва огромно влияние върху самочувствието и работоспособността ни.

Ето защо си заслужава да обърнем специално внимание на първите минути от утрото. Ако искате да имате добър старт на деня, най-разумно е да НЕ правите следните седем неща непосредствено след събуждане.

1. Не посягайте веднага към мобилния телефон.

Колкото и да е съблазнително (изкушението да използвате телефона вместо будилник наистина е голямо!), не е добра идея да започвате деня си с кратък преглед на Фейсбук.

Първо, обикновено се натъквате на недотам добри новини от света и второ, често не се задоволявате с бързия поглед, а прочитате съобщенията си, преглеждате пощата си, надничате в календара и т.н., и т.н… И ето че още преди да сте станали от леглото, се чувствате  не само стресирани, но сте загубили и ценно време, което бихте могли да прекарате, наслаждавайки се на вкусна и здравословна закуска например.

2. Не си доспивайте.

Изглежда примамливо да поспите пет допълнителни минути сутрин. Който обаче използва бутона „Дрямка”, допуска една от най-сериозните грешки, свързани със съня. Натиснете ли този бутон и позволите ли си да задремете след това, тялото ви получава сигнал, че трябва да започне нов цикъл сън. Но тъй като за целта се нуждае от значително повече време, отколкото  трае „отсрочката“ на алармата, накрая човек се събужда още по-изтощен и най-вероятно през целия ден ще ходи като замаян.

3. Не пийте кафе.

Първата работа на повечето хора след ставане от сън е да си направят кафе, за да се ободрят. Но точно сутрин здравото (и несвикнало с кафе) тяло отделя особено голямо количество кортизол – хормон, който ни зарежда с енергия за началото на деня. Който пие кафе преди 9:30, намалява производството на това вещество и се вижда принуден да се налива с кафе през целия ден, за да се пребори със сънливостта. Прекратете зависимостта си от кафето и вместо това пийте чаша джинджифилова вода.

4. Не се приготвяйте сутрин в полумрак.

Светлината играе съществена роля за разсънването. Колкото по-светло е, когато се събуждате, толкова по-лесно ще ви е да станете от леглото и да започнете деня. Тъкмо по тази причина на много хора им е трудно да се разбудят истински през зимата. Затова сутрин не се движете пипнешком в тъмното, а дръпнете завесите или щорите на прозореца. Ако навън още е тъмно, запалете лампата, за да си осигурите достатъчно светлина.

5. След като иззвъни будилникът, не оставайте свити в ембрионална поза.

Веднага щом будилникът прекъсне сладкия ви сън, трябва да се раздвижите. Това не означава да скочите веднага от кревата, а просто да смените позата.  Ако не го направите, на тялото ще му е трудно да се нагоди към будно състояние. Затова се протягайте на воля - ръце, крака, шия, гръбнак, докато и малките пръстчета на краката ви се разсънят!

Който следва този съвет, през деня ще бъде по-малко податлив на стрес и лошо настроение.

6. Не се пазарете със себе си.

Според изследванията всеки човек разполага с определен контингент воля за целия ден. Който достигне лимита си още сутринта, през деня ще бъде отпуснат и безволев, а това ще се отрази зле на работата му. Затова на всяка цена избягвайте сутрин да подлагате на изпитание силата на волята си, като си търсите оправдания, размотавате се или се опитвате по друг начин да удължите утрото си. Създайте си вместо това ритуали, така че сутринта ви да премине почти автоматично. Така ще започнете деня значително по-добре, заредени с решителност и твърдост.

7. Не оставяйте леглото си неоправено.

Според едно изследване хората, които сутрин си оправят леглото, са по-щастливи от онези, които го оставят разхвърляно. Оправянето на леглото може да бъде първата стъпка към едно подредено утро със строго установени навици, което на свой ред ще ви осигури по-добър старт на деня. Освен това няма нищо по-приятно от усещането вечер да се пъхнете в грижливо оправено легло.

Цветелина Велчева по материали от Freundin

Ключови думи:
Коментари