Искате ли от утре да посрещате деня по-бодри и заредени с положителна енергия? Тогава на всяка цена избягвайте следните 7 неща.

Не напразно казват, че някой е станал с левия крак (или с дупето нагоре!), когато през целия ден ходи намръщен и нищо не му върви. Вярна е и поговорката, че денят се познава от сутринта: защото начинът, по който сме го започнали, оказва огромно влияние върху самочувствието и работоспособността ни.

Ето защо си заслужава да обърнем специално внимание на първите минути от утрото. Ако искате да имате добър старт на деня, най-разумно е да НЕ правите следните седем неща непосредствено след събуждане.

1. Не посягайте веднага към мобилния телефон.

Колкото и да е съблазнително (изкушението да използвате телефона вместо будилник наистина е голямо!), не е добра идея да започвате деня си с кратък преглед на Фейсбук.

Първо, обикновено се натъквате на недотам добри новини от света и второ, често не се задоволявате с бързия поглед, а прочитате съобщенията си, преглеждате пощата си, надничате в календара и т.н., и т.н… И ето че още преди да сте станали от леглото, се чувствате  не само стресирани, но сте загубили и ценно време, което бихте могли да прекарате, наслаждавайки се на вкусна и здравословна закуска например.

2. Не си доспивайте.

Изглежда примамливо да поспите пет допълнителни минути сутрин. Който обаче използва бутона „Дрямка”, допуска една от най-сериозните грешки, свързани със съня. Натиснете ли този бутон и позволите ли си да задремете след това, тялото ви получава сигнал, че трябва да започне нов цикъл сън. Но тъй като за целта се нуждае от значително повече време, отколкото  трае „отсрочката“ на алармата, накрая човек се събужда още по-изтощен и най-вероятно през целия ден ще ходи като замаян.

3. Не пийте кафе.

Първата работа на повечето хора след ставане от сън е да си направят кафе, за да се ободрят. Но точно сутрин здравото (и несвикнало с кафе) тяло отделя особено голямо количество кортизол – хормон, който ни зарежда с енергия за началото на деня. Който пие кафе преди 9:30, намалява производството на това вещество и се вижда принуден да се налива с кафе през целия ден, за да се пребори със сънливостта. Прекратете зависимостта си от кафето и вместо това пийте чаша джинджифилова вода.