Много хора се опитват да надхитрят будилника. Той звъни, те отварят едно око, колко да превъртят стрелките 15-20 минути по-назад, да звънне отново по-късно, а те да не се успят за работа.
Подобна игра със стрелките е особено опасна за здравето, защото нарушава хормоналния баланс и води до сънливост през деня и нарушения в работата на редица органи и системи, предупреждава американският специалист д-р Крис Уинтър.

Хормонален срив

Ако превъртите стрелките на будилника 2 пъти сутрин, за да си дадете още малко време за сън, мозъкът не разбира, кога точно трябва да се пренастрои на режим бодърстване. В резултат на това организмът не освобождава нужните хормони, човек не се чувства отпочинал и още от сутринта е уморен, обяснява специалистът.
Основният проблем е във връзката мелатонин-кортизол. При събуждане, хормонът мелатонин отстъпва място на хормона на бодърстването – кортизол. Ако след като веднъж сте се събудили, отново си легнете и заспите, не се изработват много от нужните хормони. Затова, когато станете от леглото, се чувствате сънлив, замаян и дезориентиран.

Проблем с изпразването на червата

Събуждането пренастройва всички орани и системи като ги включва в активен режим на работа. В това число и червата.
Сънят и храносмилателната система са пряко свързани и, ако червата не се „събудят“ на време, изпразването им се отлага, а това може да доведе до запек или до издут с газове корем.

През деня ще ви мъчи глад

Събуждането е свързано с отделяне на още един важен хормон – грелин. Това е хормонът на глада. Ако се събудите гладен, а след това отново заспите, то нивата на грелин падат, но след няколко часа се увеличават с нова сила и ви карат да ядете и да преяждате.

Усещате „сънното опиянение“

Сънното опиянение е подобно на алкохолното – то ще ви затрудни да направите избор, ще бъркате във вземането на важни решения, сложно ще се включите в работния процес.

Новите родители