Намирате се в разцвета на силите си – на 20-30-годишна възраст? Време е да забавите първите признаци на стареенето.

„Начинът, по който третирате кожата си, ще окаже видими последствия през годините“, коментира дерматологът Хейди Уолдорф.

Може да помогнете на кожата си по два основни начина – не хващайте тен и не пушете. „За съжаление младите жени продължават да пушат – допълва дерматологът Дорис Дей. – След слънцето това е едно от най-вредните неща за кожата.“

На 30-годишна възраст признаците на стареенето може и да са едва забележими. „Добре е обаче да започнете да се борите с тях още отсега, тъй като с времето те ще стават все по-осезаеми“, смята д-р Дей.

Ето какво може да направите по въпроса:

1. Носете слънцезащитен крем всеки ден

Без значение дали вали или не, дали е лято или зима. Превърнете нанасянето на слънцезащитен крем в ежедневна рутина, подобно на миенето на зъбите.

Американската академия по дерматология препоръчва защитен крем с фактор най-малко 30. Такъв, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. Добре е кремът да е водоустойчив.

UVA лъчите са сред основните виновници за изтощението на кожата. За да се предпазите от тях, трябва да търсите кремове със съставки като авобензон, мексорил, цинков окис или титаниев диоксид.

Не пестете от крема. Нанасяте на всеки три часа в зависимост от това колко се потите, дали плувате и до каква степен сте изложени на пряка слънчева светлина.