Намирате се в разцвета на силите си – на 20-30-годишна възраст? Време е да забавите първите признаци на стареенето.

„Начинът, по който третирате кожата си, ще окаже видими последствия през годините“, коментира дерматологът Хейди Уолдорф.

Може да помогнете на кожата си по два основни начина – не хващайте тен и не пушете. „За съжаление младите жени продължават да пушат – допълва дерматологът Дорис Дей. – След слънцето това е едно от най-вредните неща за кожата.“

На 30-годишна възраст признаците на стареенето може и да са едва забележими. „Добре е обаче да започнете да се борите с тях още отсега, тъй като с времето те ще стават все по-осезаеми“, смята д-р Дей.

Ето какво може да направите по въпроса:

1. Носете слънцезащитен крем всеки ден

Без значение дали вали или не, дали е лято или зима. Превърнете нанасянето на слънцезащитен крем в ежедневна рутина, подобно на миенето на зъбите.

Американската академия по дерматология препоръчва защитен крем с фактор най-малко 30. Такъв, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. Добре е кремът да е водоустойчив.

UVA лъчите са сред основните виновници за изтощението на кожата. За да се предпазите от тях, трябва да търсите кремове със съставки като авобензон, мексорил, цинков окис или титаниев диоксид.

Не пестете от крема. Нанасяте на всеки три часа в зависимост от това колко се потите, дали плувате и до каква степен сте изложени на пряка слънчева светлина.

2. Избягвайте хващането на тен и на открито, и на закрито

Почерняването е една от най-големите грешки, които младите жени могат да допуснат. „Щетите, които нанасяте с ултравиолетовата радиация, ще ви накарат да изглеждат още по-зле“, коментира д-р Уолдорф. Прекомерното излагане на слънце ще доведе до обезцветяване на кожата и дори ще навреди на еластина и колагена.

Ако наистина държите да имате тен, д-р Дей препоръчва препарати като спрейове, гелове, кремове и лосиони, които създават тази илюзия, без да се налага да се излагате на слънчева светлина. Имайте предвид обаче, че те не ви предпазват от ултравиолетовите лъчи.

3. Носете очила

Те ще предпазват очите и деликатната кожа около тях от слънцето. Пък и по този начин ще си създавате по-малко бръчки, тъй като няма да ви се налага да присвивате очи постоянно, за да виждате по-добре. 

4. Носете шапки с козирки и слънцезащитни дрехи

Идеално допълнение към слънцезащитния крем. Бихте могли да ползвате дори и чадър срещу слънцето.

Ако прекарвате твърде много време навън, вероятно закупуването на слънцезащитни дрехи не би било излишно. На външен вид те изглеждат като всички останали. Според д-р Дей обаче са третирани така, че да предоставят най-малко слънцезащитен фактор 30 срещу UVA и UVB лъчи.

5. Не пушете

Пушенето е вредно за цялото ви тяло. По отношение на кожата то ускорява разпада на колагена и стеснява кръвоносните съдове, които доставят кислород и хранителни вещества до вашата кожа.

Пушачите се сбръчкват по-рано. С течение на времето ноктите им и върха на пръстите им пожълтяват.

Д-р Дей, която е бивш пушач, препоръчва да се откажете от този свой навик колкото се може по-скоро. Може и да не стане от първия път, но усилието си заслужава.