Американски учени установиха защо хората с бръчки около очите обикновено изглеждат по-искрени – без значение дали се усмихват или мръщят.

Специалистите проведоха поредица от експерименти, в които са прилагали метода на визуално съперничество. При него пред двете очи се поставят различни снимки, за да бъде определено коя надделява в мозъка. Доброволците са гледали снимки на хора със и без бръчки около очите. Именно така откриват, че човешкият мозък е предразположен да възприема хората с бръчки около очите като по-искрени, а чувствата им изглеждат по-силни.

"Ако емоциите са по-силни, мозъкът задържа образа по-дълго време",  каза ръководителят на екипа д-р Хулио Мартинес-Трухильо от университета на Маями и Западния университет.

Резултатите от изследването са доказателство за потенциален универсален език за тълкуване на емоциите. Ако знаеш дали усмивката на непознат е искрена и дали можеш да му имаш доверие, разбираш дали да го избягваш или не.

"Още от времето на Дарвин учените се чудят дали има език на изражението на лицето. Това изследване показва, че ключ към този език е свиването на очите", каза Даниъл Месинджър от екипа.