Околната среда и замърсяването често са причина структурата на кожата ни да се наруши и да ни накара да изглеждаме по-стари, отколкото, честно казано, сме. Но защо да прибягваме към хирургия и химически пилинг, когато храната съдържа вещества, които имат мощно въздействие върху колагеновите и еластиновите фибри на най-големия (и видим) орган на човешкото тяло - кожата.

Какво образува бръчките?

Прекаленото излагане на слънчева светлина, цигарения дим, гените, наситените мазнини и рафинираните въглехидрати - това са обичайните заподозрени за омразните гънчици върху лицето и тялото. Те разяждат колагена и еластина - фибрите, които поддържат кожата стегната, гъвкава и гладка.

Международен екип от дерматолози подложи на анализ кожата и начина на хранене на 453 граждани на Австралия, Гърция и Швеция. Въз основа на резултатите учените заключиха, че въпреки че здравословната диета не може да изличи вредата, нанесена от години пушене и излагане на слънце без адекватна защита, тя определено помага за предотвратяването на щетите. Ето какво трябва да ядем и какво - да избягваме, за да се радваме на гладки и румени бузки.

Хапвайте повечко

Зехтин

Риба

Обезмаслено мляко

Вода и чай

Плодове и зеленчуци (най-добре от градината)

Яйца

Ядки и масла от тях като фъстъченото

Бобови култури

Не прекалявайте с...

Маслото

Червеното месо

Тортите и тестените изделия

Безалкохолните напитки

Пълномасленото мляко

Маргарина

Картофите