47-годишна жена от Сакраменто, Калифорния отива в болницата ходейки едва-едва - с изтръпнали ръце и лице и със затруднена реч. Нейните симптоми се влошават през идните седмици. Тя дори изпада в полукоматозно състояние.

Направените от лекарите тестове показват наличието на високи нива на живак в кръвта ѝ. За да разберат как се е озовал там, те тестват всичките ѝ козметични продукти. Именно така откриват причинителя – крем против бръчки на Pond’s, омърсен с опасно високи нива на метилживак. Според лекарите той е бил добавен от трето лице, а не от самия производител.

Метилживакът е субстанция, която е много по-токсична от неорганичния живак. Тя може да се натрупа в тялото ни с течение на времето и да навлезе в нервната система. Да, рибата тон съдържа малки количества от нея, но ако приемем твърде много (или тялото ни влезе в контакт с нея), можем сериозно да се натровим, да увредим когнитивните си функции, да ослепеем и дори да навредим на функцията на белия дроб.

Жената е все още в полукоматозно състояние.

Живакът е тежък метал, който се използва в почти всички индустрии – хранителна, металургична, машиностоителна и др. В околната среда той се появява при изригване на вулкани или силни земетресения, но през последния век човешката дейност е отговорна за над 60% от живачното замърсяване. Попадне ли във водата обаче, живакът бива преработен от фитопланктон или гъби в метилживак. Под тази форма той навлиза в човешкия организъм посредством храненето – основно с консумацията на морски дарове и риба.

Източник: IFLScience