Има дълбока причина за популярния израз: „нежна като кожата на бебето“ .

Кожата на детето се различава от тази на възрастните, не само на допир, но и по свойства и дори структура.

Първо, защитната функция, за "работи като „бариера“, трябва да мине време. Става постепенно през първата година от живота. Но може да отнеме повече време.

Излагането на вещества и химикали, на тъкани, които тепърва се учат да държат вредните вещества извън клетките, може да доведе до дехидратация и други проблеми.

Второ, епидермисът при децата е с 20-30% по-тънък, отколкото при възрастните. Следователно кожата реагира по-активно на външни стимули. Именно поради това малките постоянно имат

зачервяване, обриви в зоната на пелените, подсичане,

претриване от тесни дрехи или каквото и да било.

Но клетъчният метаболизъм при децата е по-бърз - кожата им се обновява по-бързо, отколкото при възрастните.

Затова е толкова мека и гладка.

Друга важна разлика е нивото на рН. След раждането то е неутрално, но когато порасне, се измества в посока на киселинността. Следователно нивото на pH на козметиката за възрастни и деца е различна.

Мазилата за възрастни могат ли да навредят много на детската кожа?

Уви, могат. Съставът на кремовете и шампоаните, които мама и татко ползват, съдържат много химически компоненти: някои тонизират и стягат кожата, други подобряват нейната регенерация, трети увеличават срока на годност на продукта или дават аромат.

Детската кожа не се нуждае от тази тежка артилерия: тя не се страхува от бръчки, клетките се обновяват толкова бързо, а консервантите и ароматите могат да провокират алергии.

По-старото поколение често препоръчваше миене или пране с катранен сапун. Твърдеше се, че той не съдържа "химия". Педиатрите обаче не са съгласни. Въпреки антибактериалния си ефект, катраненият сапун може да причини алергии, особено върху чувствителната кожа.

Той изсушава кожата, нарушава киселинно-алкалния баланс.

Някои компоненти от козметиката за "възрастни" няма да са от полза не само за деца, но и за родителите.

Парабените например причиняват ендокринни промени, бисфенолът А (често наричан BPA) нарушава хормоналния баланс и триклозанът влияе отрицателно върху имунитета. Всички тези вещества често се съдържат  в душгелове, сапуни и шампоани.

Не се плашете от някои имена на химичните съединения, описани на опаковката.  Информирайте си. Макар и да звучат страшно, някои са напълно безопасни и дори полезни както за децата, така и за възрастните.

Например пантенолът е витамин от група В, който помага за зарастването на раните. Бисабололът е екстракт от лайка с антибактериални и противовъзпалителни ефекти. А натриевият хиалуронат е полимер, който овлажнява сухата кожа.

Новите родители