Уртикарията често няма обяснение. Кожата се обсипва със ситни розови пъпчици, които силно сърбят. Като ужилено от коприва. Затова често хората я наричат „копривна треска“.
Обривът плъзва по лице, ръце, крака... както изведнъж пламва, така може да стихне и да се яви на друго място. За разлика от другите кожни болести, обривът се движи и се премества от едно на друго място в рамките на 24 часа.
Диагнозата се поставя лесно от опитен лекар, но е много трудно да се открие какъв точно е нейният подвид. Защото има над 12 различни уртикариални заболявания и всяко е с различен причинител. Според специалисти причините за този обрив се разделят по 3 на равни порции – една трета се дължат на алергии, една трета на инфекциозен причинител, а последната една трета е запазена за обобщаващото „ неизяснени причини“.

Нежна кожа

„Децата, които са с по-нежна кожа, страдат от слънчева алергия. Щом излязат разсъблечени навън, под лъчите – получават обрив и сърбеж. В тези случаи е добре няколко дни и дори седмица преди планирания курорт и по-продължително излагане на слънце, профилактично да се дават хомеопатични лекарства. Може да се започне с препарата Natrum muriaticum 9 CH – един път на ден по 5 гранули. Обикновено това е достатъчно“, съветва д-р Слави Филчев.

UV лъчи

Има и още нещо, което може да помогне при така наречената фотосенсибилизация или фоточувствителност. Защото детето може да не е алергично, но кожата му да реагира, когато например го намажем с нов крем или лосион против изгаряне.
Тази реакция идва само при излизане на слънце, проявява се единствено под влияние на UV лъчите в съчетание с някои мазила.
„В тези случаи ще помогне Moriaticum acidum 9 CH и Hypericum Perforatum 9 CH. Това са два медикамента, които се редуват, на 2-3 часа. Вземат се по 5 гранули“, обяснява д-р Филчев.

Продължава на страницата на Новите родители