Любовта предизвиква силни емоции. Тя може да носи щастие и да наранява. В края на краищата е толкова силна, че е извън нашия контрол. Можем да се влюбим в някого, с когото никога няма да бъдем. Уви, не можем да заповядваме на сърцето.

Според едно проучване несподелената любов не е изначално истинска любов. Стремежът с всички сили да се сдобиете с човек, който не може да ви отвърне, не води до нищо друго освен до болка и ниско самочувствие. И така, как да се отървете от тези последствия?

"Не е лесно да признаеш преди всичко пред себе си, че си се влюбил в някого, с когото не можеш да бъдеш заедно.“ - неизвестен автор.

1. Не се опитвайте да отричате или да игнорирате болката си. Позволете си да скърбите

След като най-накрая се примирите с факта, че никога няма да бъдете заедно с човека, когото обичате, ще почувствате огромна загуба. Това е нормално. Дори и да не сте имали връзка, може да се чувствате така, сякаш сте загубили любимия човек завинаги.

Позволете си да скърбите. Вие не страдате само заради любовта, която не сте могли да споделите с човека. Преди сте смятали, че имате шанс за връзка. Имали сте мечти и надежди. Сега нямате. Ето защо е напълно естествено да изпитвате болка. Няма нищо срамно в нея или в чувствата ви.

Не отричайте болката си дори и понякога да се чувствате жалки, че сте жертва на несподелена любов.

Най-вероятно ще ви се наложи да изпитате болката от несподелената любов повече от веднъж. Не се притеснявайте за това. С течение на времето мнението ви за нея ще се промени към по-добро, защото тя може да ви помогне да научите много за себе си. Тази любов може да ви помогне да срещнете един по-добър човек в бъдеще, който заслужава чувствата ви и ще отвърне на тях.

2. Погрижете се за сърцето си

Все още ли се въртите в омагьосан кръг и постоянно мислите за човека, който не може да ви отвърне? Можете да убедите себе си, че сте напълно способни да бъдете само приятел. Но не трябва да забравяте за себе си. Предпазете сърцето си от ненужно страдание. Само така няма да се побъркате.

Може да изпитвате желание да направите всичко за този човек. Всичко това се дължи на безграничната ви любов. Дори и само като приятел, вие искате да му покажете колко важен е той за вас. Искате да бъдете до него.

Всичко е добро в умерени количества. Ако искате да сте около него през цялото време, ще се нараните още повече. Искате да му помогнете да организира парти за рождения ден на момичето, в което е влюбен? Недейте. Погрижете се за себе си.

Поставете граници в общуването и приятелството си. Не се опитвайте винаги да му се притичвате на помощ. Когато най-много се нуждаете от него, той категорично няма да е там за вас.

3. Избягвайте ситуации, които ще ви наранят

Един от начините да се отървете от болката от несподелената любов е да избягвате ситуации, които ще ви направят още по-нещастни. Случвало ли ви се е да бъдете поканени на парти и да знаете, че вашият любим и новата му приятелка са поканени? Не отивайте там.

Избягвайте ситуации, в които може да ги срещнете заедно. Защо да се измъчвате и наранявате излишно? Това не е последното парти в живота ви. Когато несподелената ви любов е отминала и сте се научили да запазвате спокойствие в присъствието на този човек, тогава можете да се срещнете с него на някои събития, без да страдате от това.

Точно сега трябва да се предпазите от подобни ситуации и да сведете до минимум срещите си. Можете да опитате да направите следното:

  • Спрете да посещавате страницата му в социалните мрежи.
  • Не е необходимо да го изтривате от приятелите си. Просто променете настройките, така че публикациите му да не се появяват в лентата ви с новини.
  • Не питайте общите си приятели за него.
  • Опитайте се да избягвате срещи с него и приятелката му. Не ходете на места, където може да ги срещнете заедно.

Колкото по-рядко го виждате, толкова по-малко ще мислите за него.

4. Намерете занимание, което да ви помогне да изместите вниманието си

Болката от несподелената любов може да бъде безумна. За щастие, можете да насочите енергията си и да я използвате в своя полза.

Защо не си намерите хоби? Не стойте със скръстени ръце и не се наслаждавайте на собствената си скръб. Не си губете времето да мечтаете за това колко прекрасно би било, ако нещата бяха различни. Занимавайте се с нещо, което отдавна искате да правите и което ви е интересно.

Някои хора започват да пишат. Други си водят дневник, в който описват чувствата си. Трети се фокусират върху работата си и постигат големи успехи в кариерата.

5. Приемете факта, че никога няма да бъдете с този човек. Не преследвайте призраци

Понякога е по-добре да оставите нещата такива, каквито са. Най-добре е да премълчите нещо и да не търсите всички отговори. Най-добре е да приемете ситуацията такава, каквато е, и да продължите живота си.

Да приемете факта, че сте жертва на несподелена любов, е наистина трудно. Опитвате се да търсите знаци, които да ви подскажат, че човекът е бил влюбен във вас. Ами ако просто няма такива? Ако няма нищо, което да казва, че ви е обичал? Когато осъзнаете това, ще ви заболи още повече.

Просто го приемете такова, каквото е. С времето всичко в живота ще си дойде на мястото.