1. Захарта е основният враг на зъбите

Всъщност. „лошите бактерии“ са виновни за нашите кариеси. Остатъците от въглехидратните храни по зъбите ни са любими за тези бактерии. Много от тези продукти – включително „здравословните“ плодове и зърнени храни – попадат в тази категория.

2. Бременните жени не трябва да ходят на зъболекар

Напротив, ако бъдещата майка има възпаление в устната кухина, проблемът трябва бързо да се отстрани. Основният страх в този случай е, че болкоуспокояващите лекарства могат да засегнат плода. И все пак не е нужно да търпите болка на зъболекарския стол – съвременните изследвания показват, че локалните анестетици са безопасни.

Но разбира се, трябва да предупредите зъболекаря, че сте бременна.

3. Не трябва да се работи по млечните зъби

Млечните зъби често имат по-тънък емайл и като резултат, са по-малко защитени от бактерии. Пренебрегнатият кариес на млечен зъб може да доведе до гнойно възпаление, което по-късно ще увреди постоянния зъб.

4. Твърдата четка почиства по-добре

Всъщност много зъболекари препоръчват да използвате мека четка, за да не нараните зъбите и венците. Основното е да следвате някои прости правила: мийте зъбите два пъти дневно и сменяйте четката веднъж на 3 – 4 месеца.

5. Трябва да използвате клечки за зъби след хранене

Ако се налага, използвайте конец за зъби, а не клечки, които могат да наранят венците. Освен това, ако имате нужда да използвате клечки, това е предупредителен сигнал, че трябва да отидете на зъболекар.