Всички сме изпадали в лошо настроение. И парадоксално, но факт - когато сме мрачни, се стремим да поддържаме това състояние, като го подхранваме с лоши спомени, тъжна музика, усамотяване и вглъбяване в проблемите, преекспонирайки и драматизирайки.

След известно време обикновено излизаме от това състояние от само себе си. Но има моменти, когато наистина е много тежко и имаме нужда от помощ, за да се откъснем от това, което ни тежи, да го превъзмогнем и да продължим напред.

Ето 10 примера как да подобрим настроението си и да променим гледната точка:

1. Да се научим да контролираме себе си. Да не се сърдим за дреболии, да не се караме с хорта, които обичаме, да прощаваме. Чрез прошката ще се отървем от чувството за гняв и мъст, които са разрушителни за психиката ни.

2. Да погледнем на света с чувство за хумор. Дори и да сме обидени или да сме в трудна ситуация, трябва да се усмихнем и да си кажем "Това също ще мине". Невероятно, но ако наистина се убедим в това, лошите неща отминават.

3. Да не си седим у дома, сърдити на целия свят. На улицата в компания с приятели и познати, лошото настроение изчезва. Доказано е!

4. Да внесем нови елементи в живота си. Психолозите препоръчват от време на време да сменяме стабилните си навици - например да започнем ново хоби или да променим стила си на обличане. В края на краищата, дори едни високи токчета могат да променят много самочувствието.

5. Да се научим да се отпускаме. При изпълнение на някоя досадна работа, да мислим за нещо приятно. Например, за предстоящата среща с приятели или близки. За отпускане помага всяка техника за релакс от запалена ароматна през етерични масла с положителен ефект върху настроението и психическото състояние, например мандарина, портокал, лимон, грейпфрут, бергамот, до масаж и спа процедура.

6. Да отидем да поплуваме. Водата помага на тялото да се отпусне, подобрява тонуса на кожата и настроението. В допълнение, рискът от злополука или нараняване, докато плувате, е минимален, за разлика от много други спортове.

7. Да спрем и да се огледаме. Понякога се оказваме в капан, просто защото не можем да намерим време да помислим дали посоката, в която се движим, е правилната. В такъв случай трябва да отделим време, за да възстановим реда в мислите си, да осмислим целите си, взаимоотношенията си с другите. Точно както понякога правим цялостно почистване в дома си.

Продължава на страницата на Новите родители