10 храни, които да ядем през пролетта

24 април 2017 г., 08:21
1873

Guliver / iStock

Последните тенденции в здравословното хранене сочат, че вместо ценни, но невкусни продукти е възможно да избираме апетитни и полезни храни. За да изглеждаме добре и да се чувстваме добре. Ето 10 от тях, изброява letidor.ru.

Бадеми (за настроение)

Снимка: Guliver / iStock

Бадемите съдържат триптофан — аминокиселина, която е нужна на организма, за да изработва серотонин. Испански учени са установили, че хората, които редовно хапват бадеми, имат по-високи нива на този естествен регулатор на настроението.

Друго преимущество на тези ядки е, че те се усвояват бавно, а това помага за по-лесно преодоляване на стреса.

Аспержи (за настроение)

Снимка: Guliver / iStock

Аспержите са сред най-добрите растителни източници на фолиева киселина - витамин от група В, който помага да се избегне рязкото влошаване на настроението.

"Фолиевата киселина е важна за синтеза на невромеиаторите допамин, серотонин и норадреналин", казва Дейвид Мишулон, доктор на медицинските науки и психиатър на Медицинското училище в Харвард. Всички те имат решаващо значение за доброто настроение.

Малка порция аспержи, задушени на пара, съдържа 268 микрограма фолиева киселина. Това са две трети от препоръчителната дневна норма за жени (400 мкг). Приготовете паста, добавете аспержи и ще получите действително вкусно и полезно ястие.

Млад чесън (за отслабване)

Снимка: Guliver / iStock

Изгарянето на мазнините при употреба на чесън се постига благодарение на химично съединение под името алицин, което придава на този зеленчук специфичния аромат. Алицинът помага и срещу преяждане, защото при консумация мозъкът получава сигнал, че човекът вече е сит.

Пролетният млад чесън има мек, даже сладникав вкус и е доста по-приятен от изсушения стар чесън - наслаждавайте му се в свежи салати.

Бобови растения (за отслабване)

Снимка: Guliver / iStock

Продължава на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари