Ако някога сте шофирали по време на трафик в пиковите часове или се разхождали през претъпкан магазин, знаете твърде добре, че грубите хора са навсякъде. Независимо дали става въпрос за обиден коментар или за пренебрежително отношение, грубостта е повсеместна. Не можете да контролирате поведението на някой друг, но не искате да бъдете провокирани от нечие невъзпитано отношение. Какво тогава да правите? Когато се сблъскате с токсично поведение, независимо дали идва от непознат човек, мързелив колега или нахален приятел, ето някои изпитани и верни методи, които интелигентните хора използват, за да се справят ефективно с грубите хора.

1. Осъзнайте, че грубостта не е нищо ново

Грубостта изглежда е част от човешката природа. Грубото поведение може лесно да се превърне в навик за много хора. Често просто пренебрегваме или забравяме важността да проявяваме доброта, съчувствие и разбиране към другите.

Грубото поведение е привлекателно: има тенденция да предизвиква по-негативно поведение. Но ако можем да видим, че тези негативни поведения пречат на нашата производителност, щастието и здравето ни, можем да признаем колко е важно прекратяването на такова поведение. Грубостта не е нищо ново, но това не означава, че трябва да продължим цикъла на грубостта.

2. Спрете спиралата на грубостта

Грубото поведение може да се разпространи като болест, ако го оставите. Един акт на грубост може лесно да се превърне в спирала и да предизвика други прояви на грубост.

Лесно е да се види как това се случва. Груб шофьор стои пред вас по пътя за работа, което ви кара да се чувствате раздразнени и разочаровани. Изваждате тези негативни чувства пред служителите си в офиса или се карате с колеги без истинска причина. Вашите колеги, чувствайки се объркани, след това са сърдити и започват да се държат грубо към останалите. Имате силата си да спрете този цикъл на грубост. С малко съпричастност можете да разсеете грубостта с доброта.

3. Не приемайте грубостта лично

Първата стъпка към спиране на цикъла на грубост е да спрете да приемате грубото поведение лично. Всички имаме лоши дни. Твърде изкушаващо е да си го изкарате на най-близкия до вас човек.

Осъзнаването, че обиждащият човек може просто да има лош ден, може да постави нещата в друга перспектива. Те може да се справят с трудности, когато вие случайно сте попаднали на тяхната огнева линия. Често можете да прекъснете цикъла на грубост като избягвате да реагирате на лошо поведение със собствен негатив.

4. Реагирайте на грубостта с доброта

Не позволявайте на груб човек да ви накара да отговорите със същото. Един от най-добрите начини да разсеете негативното поведение е да останете приятелски настроени и позитивни. Това дава възможност на другия човек да се успокои и да коригира поведението си, за да съответства на вашето. Добротата може да бъде прекрасна противоотрова срещу грубостта.

Да проявяваш доброта към някой, който е груб или обиждащ другите, може да бъде изключително трудно. Но като дадете спокоен и възпитан пример, можете да ги подканите да следват вашия пример. Ако това не работи, можете да се гордеете, че не сте понижили стандартите си и сте запазили хладнокръвие.

5. Използвайте хумор, за да обезвредите груб човек

Груб и труден човек може да създаде напрежение и безпокойство в себе си и във всички около себе си. Не забравяйте, че те вероятно са груби, защото са ядосани или разстроени от нещо, през което преминават. Хуморът може да създаде отклонение и да прекъсне напрежението.

Можете да направите това като намерите начин да се смеете на обща ситуация или като се шегувате за споделен опит, с който всички можете да се свържете. Самоунищожаващият хумор също може да бъде обезоръжаващ.