Изследване показва, че красивите морски бозайници споделят с нас сходни гени, които отговарят за развитието на интелекта, пише Mail Online.

„Те разбират абстрактни понятия, например „нула”. Могат да правят всичко, което и шимпанзетата могат”, казва Лори Марино, невролог от университета Емъри.

Мозъкът им обаче оперира по начин, съвсем различен от този на приматите. Разделили сме се в еволюцията си преди повече от 95 милиона години. Въпреки това, когато става дума за интелигентност, социално поведение и общуване, някои учени твърдят, че делфините се доближават до нас не по-малко от най-близките ни родственици сред маймуните.

„Решихме да проучим генома на делфините, за да видим дали има сходни генетични промени в родословието на делфините в сравнение с това на приматите”, казва Майкъл Макгауън от Школата по медицина към държавния университет Уейн в Мичиган.

Изследвайки генома на делфина афала, учените установяват сходни промени в гените, които отговарят за развитието на нервната система. „Това беше нещо, което се надявахме да открием. Много изследвания са показали, че те имат високи познавателни способности”, казва Макгауън.

Делфините могат да разпознаят себе си в огледалото и имат чувство за социална принадлежност – знаят не само кои са, но и кои са групите, към които принадлежат. Един делфин е способен много бързо да установят здравословното и емоционално състояние на друг делфин - толкова добре общуват помежду си, обяснява Марино.