Знаете ли, че делфините спят само с половината от мозъка си? С останалата половина остават в будно състояние, като на всеки два часа половините се сменят.

Това се дължи на факта, че дишането при тези умни морски бозайници не е рефлекс като при човека, и затова се налага да го контролират дори по време на сън. Ако например човек изпадне в безсъзнание, той продължава да диша, докато много делфини умират, след като изпаднат в безсъзнание.

Всичко това налага двете половини на мозъка да спят „на смени“. Докато едното си почива, другото е нащрек и следи за всички жизнени показатели в организма. А после си разменят ролите. В рамките на едно денонощие делфините спят около 8 часа, но на интервали.

Има и друго – делфините спят с едно отворено око, за да могат да забележат евентуална опасност. Ето как изглежда „спящият“ делфин. По време на това особено състояние на "полусън" бозайникът е неподвижен, а метаболизмът му се забавя. Обикновено тялото му и едната перка се подават от водата, а едното му око е отворено. След това мозъкът предава щафетата на другата половина и делфинът се обръща на другата страна.

Дружелюбните и интелигентни делфини са изключително социални животни, които живеят на групи и взаимно се защитават и пазят.

Подобно на всички бозайници, делфините е необходимо да дишат кислород, затова излизат редовно на повърхността, за да поемат глътки въздух. В горната част на главата си имат нещо подобно на ноздра, а също и „запушалка“, състояща се от мускули, която на практика не позволява на въздуха да проникне директно в белите дробове.

Любопитен факт е, че горният слой на кожата им се сменя на всеки 20 минути.