5 навика на истински умните хора

30 декември 2016 г., 23:00
12634

Copyright: A. and I. Kruk / Shutterstock

Повечето хора не се замислят как точно научават нови неща. Обикновено смятаме, че това става от само себе си. Но с годините ученето изисква все повече работа. Предлагаме ви пет метода, подбрани от Мениджър Нюз, които са важни и благодарение на които ще държите ума си отворен и подготвен за нови знания.

1. Накарайте вътрешния си глас да замълчи

Знаете за какво става дума. Онова тъничко гласче, което предлага постоянен коментар в ефир на всичко, което слушате и възприемате. То ви съобщава собственото ви мнение за постъпващата информация. Твърде лесно е да се заслушате в него, вместо в онова, което ви говорят. Така се спирате да възприемате отворено новата информация и често блокирате, преди да сте чули всичко. Фокусирайте се върху информацията, а не върху мислите си. Ще се изненадате от това, което ще чуете.

2. Спорете със себе си

Ако не можете да заглушите вътрешния си глас, то поне го впрегнете в своя полза. Всеки път, когато той се противопостави на събеседника ви, направете пауза и помислете за чуждата гледна точка. Предложете на мозъка си всички причини, поради които събеседникът ви може да е прав, а вие – да грешите. В най-добрия случай ще отворите ума си към нова гледна точка. В най-лошия поне ще се научите да водите спор.

3. Дръжте се като любопитен човек

Някои от нас са любопитни по природа, а други – не. Няма значение от кои сте вие – ще имате полза, ако започнете да се държите като любопитен човек. Следващия път, когато слушате някаква нова информация, измислете и запишете 3-5 свързани с нея въпроса. Ако сте в лекция, пуснете ги в Гугъл след края й. Ако разговаряте, задайте ги на събеседника си. Във всеки случай ще научите повече, отколкото ако само слушате. Самото усилие да измислите въпроси и да ги зададете ще закодира здраво отговорите в паметта ви.

4. Открийте зрънцето истина

Никоя идея или теория не идва от въздуха. Някъде в нея има аспект, който е базиран върху факти. Дори идеята да не ви се струва убедителна, поне намерете в нея зрънцето истина. Поиграйте си на детектив и ще подобрите способностите си за дедукция. Вероятно дори ще се сетите как да подобрите идеята свръх първоначалната й форма.

5. Фокусирайте се върху посланието, не върху приносителя му

Често хората затварят ума си, защото не харесват човека, който им предлага нова информация. Това може да е скучният професор, човек, когото намирате за грозен или член на опозиционна партия. Изключително често комуникаторът оставя отпечатък върху смисъла на думите си. Дори приятелите могат да ви повлияят по този начин заради дългата ви обща история и споделената фамилиарност. Направете усилие да отделяте материала от приносителя. Престорете се, че не познавате човека или убежденията му, за да може да слушате обективно. Ако събеседникът ви е скучен, използвайте съвети №2 и 3, за да си създадете нова форма на забавление.

 

Ключови думи:
Коментари