Повечето хора не се замислят как точно научават нови неща. Обикновено смятаме, че това става от само себе си. Но с годините ученето изисква все повече работа. Предлагаме ви пет метода, подбрани от Мениджър Нюз, които са важни и благодарение на които ще държите ума си отворен и подготвен за нови знания.

1. Накарайте вътрешния си глас да замълчи

Знаете за какво става дума. Онова тъничко гласче, което предлага постоянен коментар в ефир на всичко, което слушате и възприемате. То ви съобщава собственото ви мнение за постъпващата информация. Твърде лесно е да се заслушате в него, вместо в онова, което ви говорят. Така се спирате да възприемате отворено новата информация и често блокирате, преди да сте чули всичко. Фокусирайте се върху информацията, а не върху мислите си. Ще се изненадате от това, което ще чуете.

2. Спорете със себе си

Ако не можете да заглушите вътрешния си глас, то поне го впрегнете в своя полза. Всеки път, когато той се противопостави на събеседника ви, направете пауза и помислете за чуждата гледна точка. Предложете на мозъка си всички причини, поради които събеседникът ви може да е прав, а вие – да грешите. В най-добрия случай ще отворите ума си към нова гледна точка. В най-лошия поне ще се научите да водите спор.

3. Дръжте се като любопитен човек

Някои от нас са любопитни по природа, а други – не. Няма значение от кои сте вие – ще имате полза, ако започнете да се държите като любопитен човек. Следващия път, когато слушате някаква нова информация, измислете и запишете 3-5 свързани с нея въпроса. Ако сте в лекция, пуснете ги в Гугъл след края й. Ако разговаряте, задайте ги на събеседника си. Във всеки случай ще научите повече, отколкото ако само слушате. Самото усилие да измислите въпроси и да ги зададете ще закодира здраво отговорите в паметта ви.