Повечето хора не се замислят задълбочено как учат. Смята се, че в най-общ план ученето е нещо естествено. Слушаш някой друг в разговор или в лекция и просто „попиваш” това, което казва. Нали? Ами, не всъщност, пишe Кевин Даум в Inc.com. Според него колкото повече остаряваме, толкова по-трудно ни е да запаметяваме информация и да усвояваме умения. Вероятно ще се съгласите. 

Колкото повече пълним мозъка си с факти, данни и опит, толкова по-малко място остава в него за нови идеи и мисли. Дори да се считаме за човек, готов да се учи докато е жив, колкото повече работим, толкова по-трудно ни става да останем с буден ум, отворени към всичко ново. 

Тук следват няколко метода, които авторът използва, за да запази сетивата си жадни за знания. Те са 5 техники за учене на истински умните хора.

1. Приглушете вътрешния си глас. Знаете за кой глас става дума- за мисълта ви. Тази, която чувате да прави коментари, когато слушате някого. Това е гласът, който изказва без глас вътрешното ви мнение. Много е лесно да започнем да му обръщаме внимание повече от на самия говорещ. Той обаче често ни спира да се заслушаме открито в някаква полезна информация. Може да ви накара да се изключите още преди да сте чули най-важното. Затова се фокусирайте по-малко върху това, което мозъкът ви има да каже, и повече върху говорещия. Може да се изненадате.