5 техники за учене на истински умните хора

06 февруари 2018 г., 11:20
1877

Lolostock / Shutterstock

Повечето хора не се замислят задълбочено как учат. Смята се, че в най-общ план ученето е нещо естествено. Слушаш някой друг в разговор или в лекция и просто „попиваш” това, което казва. Нали? Ами, не всъщност, пишe Кевин Даум в Inc.com. Според него колкото повече остаряваме, толкова по-трудно ни е да запаметяваме информация и да усвояваме умения. Вероятно ще се съгласите. 

Колкото повече пълним мозъка си с факти, данни и опит, толкова по-малко място остава в него за нови идеи и мисли. Дори да се считаме за човек, готов да се учи докато е жив, колкото повече работим, толкова по-трудно ни става да останем с буден ум, отворени към всичко ново. 

Тук следват няколко метода, които авторът използва, за да запази сетивата си жадни за знания. Те са 5 техники за учене на истински умните хора.

1. Приглушете вътрешния си глас. Знаете за кой глас става дума- за мисълта ви. Тази, която чувате да прави коментари, когато слушате някого. Това е гласът, който изказва без глас вътрешното ви мнение. Много е лесно да започнем да му обръщаме внимание повече от на самия говорещ. Той обаче често ни спира да се заслушаме открито в някаква полезна информация. Може да ви накара да се изключите още преди да сте чули най-важното. Затова се фокусирайте по-малко върху това, което мозъкът ви има да каже, и повече върху говорещия. Може да се изненадате. 

2. Спорете със себе си. Правете го, ако не можете да заглушите вътрешния си глас. Всеки път щом се чуете да противоречите на говорещия отсреща спрете и опитайте да заемете друга гледна точка. Предложете на ума си всички причини, поради които той може да е прав или да греши. Дори да няма друг ефект, поне ще засилите аргументите си. 

3. Дръжте се така, сякаш сте любопитни. Има някои хора, които по природа са такива. Други не са. Без значение в коя категория сте, можете да извлечете полза като повярвате, че сте любознателен човек. Следващият път, когато слушате някаква информация, измислете и си запишете 5 подходящи въпроса. Ако разговаряте с някого, попитайте го за отговорите. Или ги проверете в Google. При всички случаи така ще научите повече. Самото действие на мислене на въпроси ще декодира нови концепции в мозъка ви. 

4. Намерете истината на дъното. Никоя концепция не идва от нищото.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари