Пилешката супа е всеизвестен източник на полезни вещества и най-добър приятел на настиналия или пипналия грип нещастен човек. Съществува обаче още една приятна течност, която успешно се бори с вирусите и е отлична превенция против вируси в грипния сезон –пуншът.

В световната кулинария са разпределени в отделна група онези напитки, които имат за цел да се справят с простудните заболявания през зимния сезон, да повдигнат имунитета, но и духа на човек. Грог, пунш и греяно вино – те са като „близнаци“, които са били измислени от северните народи, да загреят кръвта и душата. Историците казват, че пуншът е предшественик на грога и греяното вино, в които се слага по малко алкохол. Дълго време се е смятало, че пуншът е напитката на британските пирати, защото с негова помощ се затопляли на борда на кораба през зимата. Днес обаче е всеизвестно, че родината на пунша е Индия, която в миналото е била британска колония – именно там английските заселници се научили как се пие, а след това - и как се приготвя пунш. Освен това самата дума „пунш“ идва от древно-индийската „панч“, която означава „пет“. Това е свързано с начина на приготовлението му - първоначално са били използвани само пет съставки: ром, вино, плодов сок, мед (или кафява захар) и подправки (най-често карамфил и канела). За европейците обаче тази рецепта се оказала прекалено силна и остра, така че те добавили и чай, който се превърнал в шестия компонент на пунша, останал и до днес

Горещият подсладен пунш е прекрасен начин да изпратите студения есенно-зимен ден – особено ако сте настинали или се чувствате „пред разболяване” – с болките в ставите, с отпадналостта, с шума в ушите, запушения нос и прочие. Направете си билков чай, добавете една чаена лъжичка мед, глътка уиски или бърбън и изстискайте лимон. Тази смес ще облекчи запушването на носа, болките в гърлото и ще ви помогне да заспите. Не прекалявайте с количеството алкохол, защото ще се отрази негативно на имунната система. Наздраве!

Цветелина Велчева