Когато трябва да се идентифицира пола на даден динозавър палеонтолозите се осланят основно на размерите и формата на костите.

Но един от палеонтолозите смята, че учените може да са били малко прибързани в техните оценки, като твърди, че липсата на доказателство, което да подкрепя разликите в половете на много от преди изучените видове може да означава, че сме бъркали до момента.

Сексуалният диморфизъм е техническия начин да се каже, че мъжките и женските екземпляри на даден вид не изглеждат еднакво, като например мъжките или женските маймуни или опашката на мъжкия паун.

«Не твърдя, че динозаврите не са били диморфични, но твърдя, че няма достатъчно доказателства, че са били. Науката все още трябва да реши това,» твърди палеонтологът Джордан Малон.

Малон е изучил голям брой от данните, които да подкрепят тезата за сексуалния диморфизъм при динозаврите, и критично е анализирал техните размери и статистически модели. И въпреки, че за някои видове има данни за разлики в размерите и формите между половете, като тероподите, стегозаврите и цератопсите, само за няколко изобщо е имало данни, които да бъдат анализирани. 

Източник:  Science Alert