Делфините са известни със своята висока интелигентност. Ново изследване свърза техния интелект с “високо развит говорим език,” който силно напомня човешката комуникации.

Въпреки че е известно отдавна, че делфините комуникират помежду си, тази им способност не бе добре разбрана и изучена от науката.

Изследователи от природния резерват Карадаг във Феодосия, Крим вярват, че пулсациите, “почукванията” и подсвирванията, в комбинации от до пет “думи”, които издават делфините, се изслушват внимателно и ицзяло от другите, преди да отговорят.

“Реално, тази обмяна на звуци силно напомня на разговор между хора,” пише ученият Д-р Вячеслав Рябов в статията, публикувана в списанието Математика и Физика.

Д-р Рябов казва, че всяка пулсация, произведена от делфин е различна от другите по своето времетраене и по своите честоти.

“Затова ние може да приемем, че всяка звукова пулсация представлява фонема или дума от говоримия език на делфините. За съжаление говорът на делфините лежи отвъд времевите и честотните характеристики на звуците, които са възприемаеми от човека и затова не можем да го въприемем адекватно.”

Изследването е било проведено върху два възрастни черноморски делфина, мъжки на име Яша и женски на име Яна. Двойката е живяла 20 години в басейн с размери 27 на 10 метра и с дълбочина 4 метра.